Foto Shutterstock

Gemoterapia, între homeopatie și fitoterapie

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

1. Ca medic de familie, cum motivați alegerea terapiilor alternative ca modalitate de tratament? Care sunt avantajele?

Denumirea de „terapii alternative” este acordată de către medicina „alopată”, laică, încercării de abordare în mod holistic a ființei umane. Au fost etichetate ca „terapii alternative” toate tipurile de terapie care se adresează nu numai părții vizibile a organismului, ci întregului, în perfecțiunea sa. Pentru că, în afară de corpul fizic, există corpurile energetico-informaționale, pe care, prea adesea, medicina laică refuză să le recunoască, în ciuda faptului că evoluția științei a ajuns până la a identifica inteligența celulei.
Holism înseamnă identificarea întregului în fiecare părticică a sa, dar și reciproca, identificarea părților care constituie întregul ca ansamblu.
Astfel, dacă apifitoterapia acționeaza atât pe corpul fizic, cât și pe cele energetico-informaționale, acupunctura produce vindecarea suferințelor prin intermediul sistemului energetic de meridiane și puncte, iar homeopatia acționează chiar mai subtil de atât, pe mecanismele informaționale ale entității biologice numită ființa umană.
Indiferent de la care nivel este inițiat procesul de vindecare, el este decelat și tradus în vindecarea întregului, dacă este aplicat cu suficientă determinare încât să fie recunoscut de acesta.
Iată marele avantaj al terapiilor alternative: tratează atât de la parte la întreg, cât și de la întreg la parte.

2. Ce este gemoterapia?

Gemoterapia este o ramură de terapie derivată din fitoterapie, care folosește în principal calitățile speciale ale țesuturilor tinere de plante, cum ar fi muguri, mlădițe, semințe, amenți etc. Aceste părți de plante sunt preparate sub formă de macerate glicerinate, adică soluții hidro-glicero-alcoolice, în diluția 1/10. Faptul că produsele gemoterapice sunt administrate în diluția 1/10 situează gemoterapia la granița dintre homeopatie și fitoterapie.

3. Cum acționează gemoterapia în scopul vindecării anumitor boli?
Mecanismul de acțiune se adresează, astfel, atât corpului fizic, ca și substanțele de sinteză pe care ni le „administrează” medicina alopată, cât și sistemului energetico-informațional, pe care este clădit, de fapt, corpul fizic. Se poate, astfel, demonstra, de ce gemoterapia este o terapie holistică.

4. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni în care și-a demonstrat utilitatea gemoterapia?

Practic gemoderivatele se pot folosi singure sau în asociație cu alte terapii alternative sau cu medicația alopată, în afecțiunile tuturor aparatelor și sistemelor. Există gemoderivate pentru afecțiuni respiratorii de sezon sau cronice, pentru suferințe cardiovasculare, digestive sau endocrine, pentru anemii, afecțiuni cutanate, dar și pentru neurastenii sau forme ușoare ale depresiei. Practic, mi-ar fi mai ușor să enumăr în ce tipuri de probleme nu există beneficii ale acestui tip de terapie. Nu are efecte în afecțiuni organice severe, cu deteriorare importantă, nu ține loc de intervenție chirurgicală și nu are cum să ajute atunci când corpul fizic este grevat de distrucții și modificări tisulare. În aceste situații ne vom adresa cu fermitate mijloacelor și metodelor medicinii alopate. De asemenea, în afecțiunile psihice severe, cum sunt psihozele endogene, vom lăsa locul terapiei de sinteză, unul dintre domeniile în care farmacologia a făcut progrese deosebite, fiind astăzi, la îndemâna specialiștilor, o serie de medicamente psihotrope cu efecte adverse reduse și beneficii inimaginabile în urma cu douăzeci de ani.

5. Care sunt remediile cel des utilizate ca tratament al unor afecțiuni frecvente?

Am ales câteva scheme terapeutice cu gemoderivate, pentru a exemplifica tipurile de afecțiuni care au beneficii prin tratamentul cu gemoderivate.
-Insuficiența venoasă cronică și boala varicoasă, precum și cea hemoroidală se pot trata cu extracte din muguri di sânger, castan comestibil, castan sălbatic, extract din scoarță de lămâi.
-Limfedemul și retenția hidrică răspund la combinația de extracte din muguri de scoruș, castan comestibil, sevă de mesteacăn și muguri de fag.
-Colita are indicație pentru extractele din muguri de castan comestibil, carpen, smochin, nuc, mlădițe de merișor. Dacă este însoțită de un colon iritabil, se vor adăuga extractele din muguri de smochin și tei argintiu.
-Constipația se ameliorează cu extracte din muguri de stejar și mlădițe de merișor.
-Dischinezia biliară se poate trata cu extractele din muguri de arțar și mlăditele de rozmarin și caprifoi negru.
-Gastritele pot beneficia de cura cu extracte din muguri de coacăz negru, smochin și tei argintiu, arin negru.
-Afecțiunile osteoarticulare se tratează cu extracte din mlădițe de viță-de-vie sălbatică, muguri de viță-de-vie, mesteacăn, frasin, sevă de mesteacăn, muguri de mesteacăn pufos, jneapăn, mlădițe de sequoia, mur sau merișor.
-Afectiunile respiratorii, cum ar fi bronșitele, rinofaringitele, rinitele și sinuzitele se pot trata cu extracte din muguri de coacăz negru, viță-de-vie, călin, carpen, nuc, brad, arin negru, plop, extracte din mlădițe de măceș sau semințe de cais (cel din urmă benefic în combaterea tusei).
-Afecțiunile psihice pot beneficia, la rândul lor, în anumite condiții, de efectele gemoterapiei.
 În anxietatea difuză, de exemplu, se pot administra extractele din muguri de tei argintiu și smochin, iar depresia în forma sa ușoară poate fi vindecată cu extracte din muguri de stejar, smochin, mlădite de caprifoi negru și de sequoia.
-În activitatea intelectuală susținută, precum și în surmenaj, se pot administra extracte din muguri de mesteacăn, mlădițe de rozmarin, semințe de mesteacăn, ghinde de stejar.
-În afecțiunile genitale feminine sunt indicate extractele din mlădițe de zmeur, mur, din muguri de coacăz negru și arin alb.
-Afecțiunile urinare se pot trata cu extracte din mlădițe de iarbă neagră, merișor și afin, muguri de plop.
-Alergiile se ameliorează cu extracte din muguri de coacăz negru, mlădițe de rozmarin.
-Celulita, în asociere cu alte metode, poate fi combătută cu ajutorul extractelor din seva de mesteacăn, muguri de fag, castan comestibil și frasin, mlădite de lemn câinesc.
-În osteoporoză se por asocia extractele din mlădițe de merișor, mur, sequoia, coacăz negru, jneapăn și viță-de-vie.
-În diabetul zaharat care nu necesită antidiabetice, pe lângă dietă, sunt indicate extractele din muguri de nuc, dud, arțar și cele din mlădițe de afin și mur, iar dislipidemiile și hipercolesterolemiile se pot ameliora cu extracte din mlădițe de măslin, ienupăr, sevă de mesteacăn.
-În obezitate, pe lângă exercițiul fizic sistematic și dietă, se vor administra extracte din muguri de frasin, smochin, tei argintiu, amenți de mesteacăn pufos, mlădițe de ienupăr și rozmarin.

6. Cine este în măsură să ne recomande tratamentul adecvat?

Indiferent care sunt afecțiunile pentru care se dorește tratamentul cu gemoderivate, schemele sunt strict individualizate și se adresează fiecărei persoane în parte.
De aceea se va apela la un specialist în apifitoterapie și gemoterapie, care va ține cont de întregul tablou clinic și va recomanda combinațiile și durata de tratament care se potrivesc cel mai bine cu starea și simptomele persoanei.

7. Există contraindicații ale tratamentului cu gemoderivate?

Deși nu există contraindicații ale gemoterapiei, sunt câteva gemoderivate care se administrează pe o durată de maximum 1 lună, după care este necesară o pauză.

8. Cu ce alte terapii asociați gemoterapia pentru a obține rezultate optime?

Personal, folosesc de aproximativ 10 ani gemoterapia în tratamentele pe care le administrez. De cele mai multe ori, asociez una sau câteva serii de 10 sedințe de acupunctură, precum și alte produse din plante, sub formă de capsule, ceaiuri, siropuri, creme sau unguente și geluri.
Fiecare pacient pe care îl tratez primește, la începutul colaborării noastre o schemă cu niște recomandări generale pentru o dietă sănătoasă, care conține și sfaturi aparținând medicinii tradiționale chineze, bazate pe principii energetice.
Asociind toate aceste metode de terapie holistică, se va asigura, inițial, o bună detoxifiere a organismului, iar aceasta va așterne terenul unei vindecări naturale de durată, în armonie cu legile naturii și cu Divinitatea.

Interviu cu dr. Carmen Badea, medic primar medicină de familie, acupunctură, homeopatie, apifitoterapie.
www.doctor-badea.com.

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 5/2012
 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *