Ghiveci călugăresc

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
1 varză
1 ardei
1 kg fasole verde
1 kg ceapă
1 kg mazăre
1 kg conopidă
1 kg dovlecel
1 kg vinete
½ kg morcovi
1 țelină
2 legături verdeață
750 ml ulei
sare

Cum procedezi:
1. Speli și cureți legumele. Tai ceapa solzișori, morcovii și dovleceii rondele, țelina și vinetele cubulețe, fasolea în bucăți de 3-4 cm și ardeii în fâșii. Toci varza fideluță. Freci vinetele cu sare și le lași la scurs într-o strecurătoare de plastic. Desfaci conopida în buchețele și o lași în apă cu puțină sare. Speli vinetele sub jet de apă rece.
2. Călești ceapa în ulei până devine transparentă și adaugi pe rând celelalte legume, în următoarea ordine: morcovii, țelina, mazărea, fasolea, conopida, varza, vinetele, dovleceii și ardeii. Torni puțină apă caldă și le fierbi înăbușit. Spre sfârșit adaugi verdeața tocată mărunt și, când au scăzut, sare după gust.
3. Pui ghiveciul cald, în borcane de 800 ml, pe care le capsezi și le sterilizezi timp de 50 de minute, iar când s-au răcit le așezi în cămară. Iarna, încălzești conținutul unui borcan de ghiveci, adăugând câțiva cartofi fierți și 2-3 linguri de bulion diluat cu apă și vei obține rapid o mâncărică pentru zilele de post.

Elena Corduneanu, Târgu Jiu, jud. Gorj



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *