Glucidele, sursă de calorii pentru organism

1. Ce conțin dulciurile?
Dulciurile sau glucidele conțin carbohidrați sau hidrați de carbon. Cuvântul glucide provine din grecescul “glikis”, care înseamnă “dulce”. Glucidele reprezintă o sursă de calorii pentru organism, prin arderea unui gram de glucide rezultând patru calorii. Spre deosebire de lipide, glucidele eliberează energia mult mai rapid, aceasta fiind utilizată în situații de urgență. Dintre sursele mai importante de glucide fac parte pâinea, derivatele de cereale, leguminoasele uscate, legumele, fructele, zahărul, produsele zaharoase, mierea etc. Rația zilnică este reprezentată de 55% glucide, 15% proteine și 30% lipide. Pentru a fi rațional, un meniu trebuie să realizeze o concordanță perfectă între aportul de alimente și nevoile organismului.

2. Ce se întâmplă în organism dacă aportul de glucide este mai mare decât necesarul zilnic al omului?
Organismul are capacitatea de a metaboliza diferitele substanțe nutritive pe care noi le consumăm, astfel încât să se prevină acumularea acestora în exces în sânge. În ceea ce privește excesul de dulciuri, el în sine nu produce diabet zaharat. Diabetul zaharat este o boală a metabolismului energetic în care principala problemă este că organismul nu poate produce suficientă insulină pentru a menține glicemia în limitele normale. O altă legendă legată de dulciuri și relația lor cu diabetul este aceea conform căreia diabeticii nu pot mânca zahăr. De fapt, diabeticii învață să-și mențină glicemia prin dietă, exercițiu fizic, păstrarea greutății corporale și tratament specific. Zahărul și alți carbohidrați pot crește nivelul glicemiei, dar consumându-le în cantități corecte și învățând cum să-și mențină glicemia, diabeticii pot să se bucure de aceleași alimente ca și ceilalți oameni. Excesul de dulciuri în alimentație poate să ducă la exces ponderal (care reprezintă creșterea greutății corporale cu peste 10% față de greutatea ideală pentru vârstă și sex) sau la obezitate (care reprezintă creșterea greutății corporale cu peste 20% față de greutatea ideală).

3. În ce afecțiuni consumul de dulciuri este interzis?
Consumul de dulciuri nu este practic interzis nici în diabetul zaharat, nici în obezitate, ci pacienții respectivi trebuie
să învețe să consume doar anumite tipuri de produse care conțin carbohidrați, să-și adapteze consumul de alimente la efortul
fizic pe care îl fac și să nu facă excese.

4. Există dulciuri care nu îngrașă?
Toate dulciurile îngrașă, dar mai ales zahărul și produsele zaharoase, pentru că ele reprezintă o sursă foarte concentrată de hidrocarbonați, de aceea este foarte ușor să mănânci multe calorii. Pe de altă parte, zahărul are gust foarte plăcut și din această cauză este mâncat excesiv, pentru plăcere și confort. Zahărul însă are aceeași valoare calorică precum alți hidrocarbonați:4 calorii/g, 1 linguriță de zahăr având15 calorii. Ideal ar fi ca zaharidele să fie sub 10% din aportul caloric/zi (este vorba de glucidele din zahăr și produse zaharoase – miere, fructoză, nu din lapte și fructe).

5. Este zahărul brun mai bun decât cel obișnuit?
De fapt, zahărul brun, cel alb și cel natural au cam același efect asupra organismului și aceeași valoare nutrițională.

6. Care îndulcitor este mai sănătos, ținând cont că pe piață au apărut diferiți înlocuitori ai zahărului?
Toți îndulcitorii de pe piață sunt înlocuitori ai zahărului cu valoare calorică scăzută, însă puterea lor de îndulcire este
diferită. Zaharina are putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul, iar ciclamații de 30 de ori mai mare.
Zaharina nu suportă tratamentul termic (devine amară atunci când preparatele se fierb sau sunt introduse la cuptor), iar
ciclamații rezistă la tratamentul termic.

7. Ce conține mierea?
Mierea este o substanță hidrocarbonată cu un conținut mare de minerale și vitamine. Conținutul în minerale și vitamine
este în funcție de nectarul folosit de albine și de resursele solului pe care cresc plantele respective, cea mai valoroasă fiind mierea polifloră din regiunile deluroase.

8. Câtă miere poate consuma zilnic un adult?
Nu există o așa-zisă “doză” de miere pe care noi trebuie să o consumăm zilnic. Dacă vrem să beneficiem de calitățile acesteia, nu trebuie să o încălzim pe foc, pentru că își pierde mineralele și vitaminele și va rămâne doar un îndulcitor.

9. Care sunt beneficiile consumului de miere?
Mierea are următoarele proprietăți: calmează, combate insomnia, este laxativă, antiseptică, înlătură starea de vomă, are
efect detoxifiant și expectorant.

10. În ce perioade sau anotimpuri trebuie să consumăm mai multe dulciuri?
În anotimpul rece consumul energetic al organismului este mai mare din cauzaefortului pe care acesta îl face în vederea
termoreglării, de aceea consumul de dulciuri poate fi ușor crescut. De asemenea, în caz de efort fizic sau intelectual intens, organismul nostru are nevoie de zaharuri pentru a face față stresului, deoarece din dulciuri energia se eliberează mai rapid.

11. Necesarul zilnic de glucide al unui bărbat diferă de cel al unei femei?
Nevoile calorice ale unui individ sunt calculate în funcție de activitate și sex, fiind mai mari la persoanele cu activități
fizice intense și la sexul masculin.
Din totalul rației zilnice glucidele reprezintă 55%.
Interviu cu Dr. Daniela Goldstein
medic primar endocrinolog
doctor în științe medicale
CMI Dr. Goldstein Daniela
Spitalul Prof. Dr. Theodor Burghele,
Șos. Panduri, nr. 20, sector 5, București,
Tel: 021/410.69.10/int. 230
Str. Brașov, nr. 19, bl. OD5, sc. D, et. 2,
ap. 120, sector 6, București
Tel: 021/413.67.32

Interviu realizat de Daniela Șibaev și publicat în Cărticica 1/2007



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *