Iaurtul, aliment gustos și sănătos

Este gustos, face bine sănătății, e perfect în dietele hipocalorice, e necesar pentru o alimentație echilibrată: un pahar cu iaurt n-ar trebui să lipsească din niciun frigider, în oricare dintre multiplele sale variante: alb, cremos, cu fructe, clasic, de băut, cu cereale sau bucăți întregi de fructe.
Numele său derivă probabil din cuvântul turc “yogur”, dar despre originile sale nu există date sigure. S-a născut din lapte uitat într-un burduf de piele, care a venit în contact cu o sursă de căldură. Laptele fermentat era folosit de popoarele preistorice; iaurtul era cunoscut de fenicieni, egipteni, greci sau romani, iar în India era un aliment de success. În literatură apare în “O mie și una de nopți”. Cel care l-a făcut faimos, studiindu-l în laborator și punându-l în legătură cu longevitatea populațiilor bulgare care îl consumau adesea, a fost microbiologul rus Ilya Ilyich Metchnikov, cercetător la institutul Pasteur. Acesta a izolat pentru prima dată Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui, ceea ce i-a adus un premiu Nobel.
Ce conține?
Iaurtul se poate obține din orice fel de lapte: de vacă, oaie, capră sau cămilă, tipul de lapte influențând de altfel conținutul de grăsimi și nutrienți. În medie, 100 g de iaurt conțin 3,7 grame proteine, 3,2 grame grăsimi, 4,6 grame carbohidrați, minerale: calciu, vitamine din grupul B, acid pantotenic, vitamina PP. 
Bacteriile ”bune” din iaurt
Conținutul de bacterii probiotice îl face un aliment optim pentru flora intestinală. Ce sunt bacteriile probiotice? Sunt bacterii vii, care nu dezvoltă boli și aduc beneficii pentru buna funcționare a intestinului. În laptele fermentat se găsesc două bacterii: Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus, responsabile de separarea lactozei în acid lactic și glucoză. Se pare că aceste bacterii, împreună cu fermenții probiotici adăugați: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus lactis, Bifido bacterium bifidum ajută digestia, apără organismul de infecții intestinale, refac flora intestinală distrusă de antibiotice, stres sau alimentație necorespunzătoare, întăresc sistemul imunitar. Iaurtul alb este mai ușor de digerat decât laptele; acidul lactic favorizează digerarea proteinelor și a grăsimilor, contribuind la absorbția mineralelor.
Consumul de iaurt produce o schimbare în ecosistemul bacteriologic al intestinului nostru, deoarece diminuează cantitatea de bacterii negative pentru buna funcționarea a intestinului și crește flora intestinală pozitivă. Din acest motiv, iaurtul se utilizează în cazuri de diaree, în afecțiuni inflamatorii intestinale, în constipație sau pentru a preveni cancerul de colon. Numeroase studii științifice au demonstrat creșterea rezistenței organismului în lupta cu bacterii, viruși sau ciuperci datorită consumului de iaurt. Mai ales la copii și bătrâni, iaurtul fortifică sistemul imunitar. Este un aliment foarte util pentru copii sub 5 ani care suferă adesea de diaree cauzată de rotavirus sau pentru persoanele care suferă de diaree în urma terapiei cu antibiotice. 
Iaurtul de băut este un produs de dată recentă, având o consistență intermediară, între a laptelui bătut și a iaurtului compact. După ce laptele a fost pasteurizat, iaurtului i se adaugă fermenți lactici sau bacterii de origine umană, conținuți și de flora intestinală și care se dezvoltă bine și la 37 °C, sunt rezistenți la acizii gastrici și la bilă, fiind capabili să adere ușor la pereții intestinali și devenind o barieră în lupta cu bacteriile patogene.
15 avantaje ale iaurtului asupra sănătății
îmbunătățește digestia
-favorizează golirea intestinului
are un important aport de calciu
nu produce alergii
-nu cauzează intoleranțe
-se poate consuma la orice vârstă, în orice condiție fiziologică sau perioadă a anului
-e tolerat mai bine decât laptele sau brânza
ajută la diminuarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge
-este de ajutor în caz de constipație
-previne cancerul de colon, sân sau rect
-ameliorează starea de sănătate a anorexicilor
-are un conținut ridicat de proteine
-este ideal ca gustare pentru copii 
-este un aliment perfect în diete de slăbit, deoarece are puține calorii, cu excepția celui cu fructe, îndulcit cu zahăr
-previne gastroenteritele
Iaurtul și cura de slăbire
Un cercetător american a demonstrat că iaurtul consumat în timpul unui regim dietetic hipocaloric favorizează pierderea în greutate. Studiul a fost efectuat pe 34 de pacienți obezi, care urmau un regim hipocaloric, cu excepția că numai jumătate dintre ei mâncau 3 iaurturi hipocalorice pe zi. După 3 luni, s-a observat că aceia care consumaseră iaurt slăbiseră mai mult, diminuînd riscul de afecțiuni cardiace sau diabet. După părerea cercetătorului, secretul iaurtului se află în conținutul de calciu, care alterează metabolismul celulelor adipoase, accelerând pierderea în greutate.
Știați că…?
* Un pahar de 250 ml iaurt furnizează 400 mg de calciu, în timp de 250 ml lapte aduce doar 300 mg?
* Un pahar de 250 ml iaurt are aceeași cantitate de proteine ca și o banană sau ca 30 g de carne de pui sau de curcan?

* Consumul a 90 g iaurt, de două ori pe zi, timp de 6 săptămâni, produce o diminuare a sulfurii de hidrogen care cauzează halenă sau cancer de colon?

Articol publicat în Cărticica Rețete și diete nr. 52/2014

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *