În siloz, cerealele au condiții optime de păstrare

1.    Care sunt arealele de cultură pentru fiecare dintre principalele tipuri de cereale păioase din țara noastră?
În țara noastră, pentru grâul de toamnă sunt stabilite trei zone importante:
–    I. zona foarte favorabilă cuprinde sudul țării și câmpiile din sud-vest și vest;
–    II. zona favorabilă cuprinde Moldova și zona colinară a Olteniei și Munteniei;
–    III. zona mai puțin favorabilă se întinde în regiunea dealurilor subcarpatice și a dealurilor erodate din nordul Dobrogei.

Orzul cunoaște următoarele zone de cultivare:
I.    zona foarte favorabilă este reprezentată de câmpia din vestul țării, sudul Olteniei, sudul Munteniei, Bărăgan și sudul Dobrogei;
II.    zona favorabilă se extinde de-a lungul zonelor favorabile din vest și sud, în Moldova, zona de centru și de sud, precum și în Câmpia Transilvaniei;
III.    zona puțin favorabilă orzului și orzoaicei de toamnă cuprinde cea mai mare parte din Transilvania și zona solurilor podzolite din Câmpia Română.

Porumbul cunoaște următoarele zone de cultivare:
I.    zona foarte favorabilă se găsește în Câmpia de Vest și în sudul țării, mai puțin în anii în care precipitațiile coboară sub 300 ml;
II.    zona favorabilă are cea mai mare extindere în zona de vest a țării, în sud și pe toată lungimea zonei favorabile din câmpia Transilvaniei;
III.    zona puțin favorabilă ocupă regiunile dealurilor subcarpatice și dealurile erodate din nordul Dobrogei, solurile nisipoase din Oltenia, de la Careii-Mari, de lângă Dunăre și Călmățui.

Față de acum 10 ani, cultura porumbului ocupă o suprafață mai mică în sudul țării din cauza lipsei de precipitații în perioada de înflorit și formare a bobului.

2. Care dintre pseudocereale se cultivă la noi în țară?
Pseudocerealele care se cultivă la noi în țară sunt hrișca și amaranthus, pe suprafețe foarte mici, fiind folosite pentru ameliorarea unor boli. Aceste semințe nu au gluten, deci nu pot fi folosite în panificație.

3. Câte soiuri de grâu se cultivă în lume? Care dintre acestea au fost aclimatizate la noi în țară?
În lume se cultivă foarte multe soiuri de grâu, de exemplu soiuri de toamnă, de primăvară. La noi în țară s-au aclimatizat 10-12 soiuri de grâu care au fost incluse în lista oficială și se pot cultiva, dar nu în toți anii au dat rezultate bune. În anii cu perioade de secetă, în faza de formare a bobului perioada de acumulare a glutenului se reduce din lipsa apei, de aceea nu se mai pot folosi în panificație, ci doar ca furaje pentru animale și păsări.
La porumb sunt hibrizi la care producerea de sămânță se face la noi în țară și au fost aclimatizați, incluși în lista oficială și se pot folosi. Porumbul se folosește în alimentația oamenilor, pentru hrănirea animalelor și în industrie, la fabricarea amidonului și alcoolului folosit pentru înlocuirea carburantului, obținându-se un produs ecologic.

4. Ce boli sau dăunători cunoașteți că au fost, de-a lungul timpului, cei mai mari inamici ai cerealelor în țara noastră și în ce mod au dăunat calității boabelor?
Principalele boli care afectează grâul sunt: mălura comună, fuzarioza, rugina și făinarea, iar dintre dăunători se pot aminti: viermii sârmă, ploșnița cerealelor, gândacul ghebos și musca cerealelor. Orzul este afectat de tăciunele zburător, sfâșierea frunzelor, helurinthosporium și afide, iar porumbul de viermii sârmă și rățișoara porumbului.
Dacă nu se fac tratamentele necesare la avertizările făcute de inspectoratul de protecție a plantelor, atât bolile, cât și dăunătorii fac pagube cuprinse între 50-60%, diminuând și calitatea boabelor.

5. Ce condiții de calitate se impun cerealelor colectate în silozuri? Cum influențează condițiile de mediu cerealele păstrate în silozuri?

Condițiile de calitate care se impun cerealelor colectate în silozuri sunt:

–    pentru grâu: umiditate 14%, greutate hectolitrică peste 75, corpuri străine 3%, gluten peste 23% la grâul pentru panificație;
–    pentru porumb: umiditate 14%, corpuri străine 3%.

Condițiile de mediu, respectiv umiditatea ridicată și temperatura mare, necesită aerarea cerealelor în depozite, pentru a scădea cele două valori.

6. Cât timp pot fi depozitate cerealele în aceste condiții? Dar în gospodăriile producătorilor?

În depozite se urmărește periodic temperatura în masa produsului, care trebuie să fie sub 10 grade Celsius, iar umiditatea nu trebuie să depășească 13-14%, pentru ca boabele de cereale să poată fi păstrate în condiții bune, 1-2 ani.
În gospodăriile producătorilor, condițiile de păstrare nu sunt corespunzătoare, de aceea cerealele pot fi păstrate doar pentru o scurtă perioadă, de obicei până se găsesc cumpărători.

 

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 2/2011, cu tema Rețete cu semințe și cerealeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *