Interviu cu Anca Serea

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Cum să nu fii model și în bucătărie, când ai o familie așa de mare? Anca Serea și soțul ei, Adi Sînă cresc împreună trei copii: David, Sarah și Noah și se socotesc fericiți.
Anca, prezentatoarea de la Focus Sport de la Prima TV, rafinată și frumoasă, nu e preocupată doar de aspectul ei ci, mai ales, de armonia din casa ei. Nu ține post, dar nici nu se omoară după carne, este pasionată de shopping și iubește viteza, dar face și sărmăluțe foarte bine.

Ce știi tu să gătești cel mai bine?

Bucătăria este un loc minunat, unde se pot întâmpla atât de multe. Nu am înțeles niciodată oamenii care se tem de bucătărie pentru că, pur și simplu, nu au de ce să se teamă. Îmi place foarte mult să gătesc. Familia mă lauda pentru sărmăluțele din carne de curcan.

Te-au învățat mama sau bunica anumite secrete?

Recunosc că bunica este cea care m-a implicat de mică în activități culinare, eram ajutorul ei de bază. Făceam cornulețe, cozonac și plăcinte dobrogene.

Ai mâncat deseori bine și ieftin? Ne poți dezvălui și ce anume?

Am mâncat bun și ieftin! La Istanbul devorez ayranul, băutura lor răcoritoare, din iaurt și mentă, salatele, baclavaua la costuri acceptabile.

Ai niște principii în a alege și cumpăra alimente?

În general, aleg produsele naturale, cât mai diversificate coloristic, prefer produsele ecologice, carnea de curcan, peștele, pastele, făina integrală, diverse uleiuri aromatice, brânzeturile de capră, semințele.

Cum ai găti două feluri de mâncare și desert cu 25 lei?

Aș face un meniu vegetarian. O salată grecească, o musaca de legume și, la desert, o tartă cu fructe.

Ce ai mânca întotdeauna, de la mama de acasă?

Mama este o gospodină desăvârșită și, de aceea, mănânc cu mare drag orice fel, dar în special ciorbițele de curcan de casă.

Festinul culinar, care face parte din cultura noastră traditională, ți se pare greu de digerat?

Nu mi se pare greu, dacă mâncăm cu măsură și avem grijă să alegem produse cât mai naturale și corect gătite.

Ce preferințe culinare ai? Dar copilașii tăi?

Bucataria mea preferata este cea libaneză, iar copiii preferă pastele, peștele cu legume și brânza cu mămăligă.
În principiu, în weekend când sunt alături de familie, mă ocup de masă. De asemenea, în fiecare seară luăm cina în familie. Eu sunt cea care gătește și de cele mai multe ori alegem preparate cât mai lejere.

Dar din bucătaria verii, ce preferi?

În general, vara mănânc foarte lejer. În meniul meu de vară se regăsesc multe salate, pepene, brânză cu roșii, fructe de mare.

Cum ar trebui să arate o masă ușoară, de sezon?

Predominante ar fi legumele, peștele, o cremă de legume, un sorbet.

Deseori, vedem părinti care le dau copiilor din produsele fast food. Copiii tăi mai gustă din când în când așa ceva?

Nu, îi feresc de acest tip de alimente și încerc să îi implic, pe cât posibil, în prepararea alimentelor. Îți poți face copiii interesați de gătit, cât de curând vrei. Îi poti pune la început sa culeagă ierburi aromatice pentru a se familiariza cu texturile și mirosurile. În jurul vârstei de 3, 4 ani, le poți cere chiar să ajute la amestecatul ingredientelor. Împreună cu Noah fac adevărate ateliere, deocamdată pe el îl interesează cel mai mult bucătăria.

Ții post? Cum te pregătești pentru asta sau ți se pare un lucru desuet?

Nu am ținut niciodată tot postul, dar nu mi se pare desuet. Din contră, dincolo de conotația religioasă este și foarte sănătos pentru organism.

Cum te întreții, totuși, fiindcă stai destul în bucătărie?

Beau foarte multă apă, fac mult sport și, desigur, evit preparatele bogate caloric.

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica nr. 6/2013



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *