Interviu cu Andreea Mantea

Andreea Mantea coperta_

Andreea Mantea nu este doar frumoasa și ingenua co-prezentatoare a emisiunii Cancan Tv, alături de jurnalistul Adrian Artene, emisiune care se difuzează la Kanal D.
Ne-a mărturisit că este adepta unui stil de viață simplu, tradițional chiar și că îi place, atunci când are timp, să gătească pentru cei dragi și chiar să facă curat, dacă e cazul. Nicăieri nu i se pare mai plăcut decât acasă.

 
 
Bucatele românești se numără printre preferatele tale?
 
Îmi place mult bucătăria românească, pentru că este foarte diversificată. Îți permite să faci combinații delicioase din carne și legume, cu sosuri gustoase, pe care le poți adăuga într-o gamă foarte diversificată. Bucătăria românească le are pe toate, este complexă, o ador.
 
Ce secrete ale bucătăriei ai moștenit de acasă? 

Am învățat să fac ciorbe foarte bune, combinând cu o știință anume carnea cu legume din belșug și adăugând ierburile aromatice, care au numai la noi un parfum aparte: leușteanul, pătrunjelul, tarhonul sau mărarul. De la mama și de la bunica am învățat, de asemenea, să fac sarmale, să le împachetez, astfel încât sărmăluțele să nu se desfacă la fiert, dar să aibă orezul bine pătruns.
 
Când gătești, cât de exact respecți rețetele?
 
Respect rețetele, cât de cât. De obicei, nu cântăresc ingredientele, aproximez. Cred că e o calitate să poți prepara mâncăruri gustoase apreciind „din ochi” cantitățile necesare de ingrediente. Nu greșesc niciodată cantitatea de sare, de exemplu. Când prepar ceva dulce, respect rețeta de la început până la sfârșit, aici lucrurile sunt stricte.
 
Ce îți place să prepari cel mai mult?
 
Dacă mi-e poftă de ceva, îmi gătesc singură. În cazul în care ajung cu șorțul pe mine în bucătărie, pregătită de treabă, înseamnă că acel preparat pe care urmează să-l gătesc e cu siguranță pe placul meu.
Nu sunt mofturoasă, îmi place să mănânc de toate, începând de la ciorbe, supe, fripturi și până la preparatele cele mai sofisticate.
 
Îți numeri caloriile?
 
Nu. Niciodată.
 
Ai fost vreodată plinuță?
 
Da, în liceu am fost plinuță, aveam fălcuțe, aveam burtică, iar colegii îmi spuneau „Grasa”, dar nu m-a deranjat niciodată apelativul acesta.
 
Acum arăți ca și cum ai uita să mănânci. Cum reușești să-ți păstrezi silueta? Ții diete, eviți anumite alimente?
 
Am și eu mici defecte pe care încerc să le ascund. Nu am ținut niciodată dietă pentru că nu am putut să-mi impun să nu mai mănânc ceva, de exemplu să renunț la dulciuri sau la mâncărurile prăjite. Sunt prea pofticioasă și efectiv nu pot să țin o dietă. Încerc să evit cât mai mult E-urile, să mănânc cât mai sănătos, dar, dacă mi-e poftă de ceva, nu țin cont că o să mă îngraș.
 
Ce ți-a plăcut cel mai mult din bucătăria internațională?

Ador bucătăria italiană, îmi plac pastele făcute acolo. Însă mi-aș dori să cunosc și mai bine bucătăria thailandeză și pe cea indiană. Au o mulțime de condimente pe care aș vrea să știu și eu să le combin în mâncăruri.
 
Ce nu ai mânca niciodată?
 
Nu cred că aș mânca vreodată gândaci, viermi sau fel și fel de minunății de astea. Nu pot să mănânc oaie, miel, berbec, iepure sau porumbel.
 
Ce prăjituri preferi și ce dulciuri știi să faci?
 
Orice prăjitură, dacă e dulce, cremoasă, siropoasă, e perfectă. Nu am o prăjitură preferată, dar știu să fac un excelent tort cu biscuiți și cremă de cafea. Mama m-a învățat să-l fac.
 
Mănânci mai des în oraș sau acasă?
 
Mănânc foarte des acasă. Gătesc și o fac cu plăcere, din păcate programul foarte încărcat nu-mi dă voie mereu să prepar bunătăți pentru cei dragi.
 
Pentru tine, există o filosofie a pregătirii mesei? Cum împarți acest moment cu cei apropiați?
 
Da! Am și un ritual al preparării bucatelor, nu îmi place să am oameni în jurul meu în bucătărie. Îmi place să fac singură de mâncare, fără ca nimeni să mă deranjeze. Ador să aranjez masa frumos, de la farfurii până la tacâmuri, șervețele. Iar cel mai important este că nu suport ca lumea să întârzie la masă; atunci când toate bucatele sunt gata, vreau să fie toți pregătiți să le primească așa cum se cuvine.
 
Ai mâncăruri preferate? Spune-ne și nouă cum se prepară una dintre ele.
 
Nu am o mâncare preferată. Acum, că tot a venit vara, îmi e poftă de dovlecei pane, pe care-i prepar cu parmezan. Aleg de la piață dovlecelul gras, cu multe semințe, pentru că la preparare devine moale și foarte gustos.
 
 
E grea povara „sticlei” care „îngrașă”?
 
Nu! De multe ori, mergând pe stradă, lumea mă oprește și-mi spune că sunt mult mai slabă ca la televizor, că arăt mai bine în realitate, iar lucrul ăsta nu poate decât să mă bucure.

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica nr. 6/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *