Interviu cu Cristina Spătar

Sunt adepta bucătăriei moldovenești

_MG_2723Cristina Spătar s-a consacrat prin intermediul muzicii, dar își dorește mereu să se redescopere. Are planuri noi de carieră: o tentează designul vestimentar sau să deschidă un restaurant. Cele mai frumoase lucruri care i s-au întâmplat, căsătoria cu Alin și venirea pe lume a fiului ei, Albert Cristian, au apropiat-o din nou de bucuriile mărunte ale familiei, dar foarte importante în viața oricăruia dintre noi.

Cât de greu ți-a fost să îți păstrezi silueta în timpul sarcinii și după naștere?
Nu mi-a fost deloc ușor să revin la forma de dinainte de sarcină, dar cu mare grijă la alimentație, mult sport, ceva tratamente corporale și multă răbdare, am reușit să-mi recapăt silueta.

Cum arătai la 14 ani?  
Eram foarte slabă și înaltă. Țin minte că eram una dintre cele mai înalte fete din clasă, însă cred că asta mi-a prins bine.

Ești adepta dietelor? Ai încercat vreuna?
Am încercat dieta disociată, combinată cu lămâie. Secretul este să mănânci o lămâie dimineața și una seara. Întotdeauna am obținut rezultatul dorit și, de cele mai multe ori, după o astfel de dietă încercam să fiu foarte atentă la ce mâncam. Nu pot să spun că sunt adepta dietelor, dar e adevărat că am apelat la ele atunci când am simțit că este cazul.

Este doar o obsesie sau a devenit o necesitate consultarea unui dietetician?
Nu cred că este o obsesie. Dacă cineva ne poate ajuta cu sfaturi de specialitate, de ce să nu apelam la el cu încredere? Eu m-am sfătuit cu un nutriționist pe perioada sarcinii și el mi-a spus ce să mănânc, pentru binele copilului.

E importantă o știință a alimentației?  
Eu cred că este foarte important să știi, în general, ce faci și cum te poate afecta fiecare obicei pe care îl ai. Mâncatul nu face excepție de la regulă și într-adevăr, e foarte bine să știi ce mănânci și, mai ales, ce efecte are asupra organismului.

Ce înseamnă masa în familie pentru Cristina Spătar?
Cred ca același lucru care înseamnă pentru orice om. Un moment extrem de plăcut, în care ne regăsim după o zi de muncă. În weekend situația se schimbă puțin, pentru că ne place să luăm masa cu cât mai mulți membri ai familiei, de obicei socrii fiind nelipsiți în aceste zile.

Îți place să gătești?
Îmi place mult să gătesc și, lăsând modestia deoparte, mă și pricep. Cel mai mult gătesc mâncăruri tradiționale moldovenești, pe care le-am învățat de la mama mea. De asemenea, îmi plac și felurile de mâncare italiene, pe care sora mea m-a învățat să le fac. Și ea, la rândul ei, a avut un profesor foarte bun – soacra ei. Îmi place să fac ciorbe moldovenești drese cu smântână, paste cu gamberi și peperoncino sau paste bianco cu unt și parmezan. Nu fac foarte multe dulciuri, pentru că nu prea mă dau în vânt după ele, cu excepția clătitelor și cremei de zahăr ars, pe care le prepar cu mare drag.

De unde te inspiri?
De la mama am învățat rețetele moldovenești și rămân fidelă lor, iar de la sora mea pe cele italiene. Nu prea mă abat de la rețelele pe care le știu perfect. Uneori, însă, sunt dispusă să încerc ceva nou și mai arunc un ochi prin revistele culinare.

Știi să gătești ca la mama acasă? Ai păstrat secrete de bucătărie de la bunica sau de la mama?
Secretele rămân secrete…

E chiar așa periculoasă bucătăria românească pentru siluetă?
Da, este. Are în general mâncăruri grele. De asemenea, folosește făină albă, care îngrașă, carne de porc și multe sosuri. Ăsta este și motivul pentru care mai cochetez și cu bucătăria italiană.

Ce bucătărie internațională preferi?
Italiană, cu siguranță. Am descoperit și alte meniuri sofisticate și foarte bune, cum ar fi cele din restaurantele chinezești sau japoneze.

Ce înseamnă sărbătorile pentru tine?  
Le așteptăm cu mare drag de fiecare dată, pentru că sunt cele mai frumoase momente ale anului, când ne adunăm cu toții. Sunt ca niște mici vacanțe, în care ne relaxăm și ne propunem să fim mai buni, mai indulgenți, mai liniștiți.
Mie, în general, îmi revine rolul de organizator. Eu mă ocup de tot ceea ce înseamnă petrecere, cumpărături sau gătit. Apoi, restul vine de la sine: aranjăm frumos masa, ne dăm cadourile și apoi să văd cine poate să țină pasul cu noi la povestit!

Ce îi gătești soțului tău? Dar puiului mic?
Dimineața îi pregătesc micul dejun și cafeaua. În general, îi gătesc de toate. Albert are mâncarea lui specială, tot felul de borcănele cu fructe sau cereale. Tot ceea ce-i dau este însă sub îndrumarea medicului pediatru.

Interviu realizat de Ivana Iancu, pubicat în Cărticica Gătește pentru copilul tău, nr. 5/2010Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *