Interviu cu Lavinia Petrea

Lavinia Petrea_coperta

Lavinia Petrea face parte din generația de tineri reporteri de teren, pasionați și responsabili. Acum o putem vedea și dimineața, în postura de prezentatoare a știrilor ProTV, luminând cu chipul ei „sticla”.
În copilărie stătea lângă mama sau pe lângă bunica sa, și la bucătărie. Ori de câte ori gătește, își amintește de sfaturile lor.

 
Îți place mâncarea tradițională românească? Ai un fel de mâncare care ți se pare special?
 
Mămăliguța cu branză și smântână. Îmi place foarte mult, deși nu știu să fac mămăligă, însă mănânc acest fel ori de câte ori am ocazia. Este unul dintre puținele feluri de mâncare de care mi se face poftă, din când în când.
 
Ce secrete ale bucătăriei ai învățat de la mama și de la bunica ta?
 
Când eram mică, stăteam foarte mult pe lângă mama, în bucătărie. O ajutam cu ce puteam. Tocam legume sau doar îi aduceam la îndemană produsele de care avea nevoie. Mi-am dat seama că așa am învățat multe, deși atunci nu conștientizam. Acum însă, că nu mai stau la mama acasă, mă surprind în bucătărie, făcând lucrurile exact cum le facea ea. Am învățat să fiu organizată și să nu las dezastru în bucătărie, după ce gătesc.
 
Cât de exact respecți o rețetă?
 
Destul de rar am gătit după rețete. Una dintre ele, pe care am respectat-o întocmai, a fost mușchi de vită în sos de ceapă caramelizată. M-am dus cu hârtiuță cu ingrediente la piață, am luat tot ce-mi trebuia, după care am gătit ca la carte. În rest, îmi place să urmăresc emisiuni culinare, îmi rămân în minte anumite rețete, după care le adaptez, în funcție de produsele pe care le am eu în bucătărie sau de inspirația și dispoziția mea. Sunt foarte bucuroasă atunci când prietenul meu îmi zice „ți-a ieșit minunat” și se referă la o farfuria ieșită din … mintea și din mâna mea.
 
Ce ți se pare ușor și rapid de preparat?
 
Grătarul de pui sau de vită și salatele.
 
Ești adepta dietelor?
 
Dacă mănânc sănătos, nu mă simt atât de vinovată, ca în cazul în care mănânc ceva mai mult. E același sentiment, dacă aș mânca fast-food, spre exemplu. Chiar dacă, din cauza programului, iau masa haotic, mănânc sănătos. „Păcatul” meu sunt cartofii prăjiți. Îmi plac mult! În ceea ce privește dieta, nu mai mănânc mezeluri și am eliminat sarea.
 
Din călătoriile tale, ce te-a surprins, în materie de gastronomie?
 
Bucătăria grecească îmi place foarte, foarte mult. M-a surprins diversitatea și numărul mare de aperitive pe care le au în meniuri, indiferent dacă ești într-un restaurant mai pretențios sau într-o tavernă la malul mării.
 
Ce nu-ți place să mănânci niciodată?
 
Nu îmi place spanacul; am rămas cu o mică… „traumă” din copilărie, în ceea ce privește mâncarea de spanac. Eram la gradiniță și educatoarea a vrut să mă oblige să mănânc, deși nu mâncasem niciodată și nu voiam să încerc nici atunci. De teamă să nu fiu nevoită ca până la urmă să gust, mi-am băgat mâinile în farfurie. M-am înverzit până la cot! Iar educatoarea m-a șters cu șervețele care mi s-au lipit de mâini și de …spanacul lipicios.
 
Ce prăjituri preferi și ce dulciuri știi să prepari?
 
Aici nu m-ați nimerit. Nu am mâncat niciodată o ciocolată întreagă! Din când în când, îi mai fac iubitului meu clătite.
 
Gătești acasă? Mănânci mai des în oraș sau acasă?
 
În ultimii doi ani, m-am apucat de gătit. Nu mă pot lăuda ca fac mâncăruri complicate și nici că sunt foarte pricepută, dar ce fac îmi iese bun. Motivul, cred eu, este acela că fac cu dragoste și din plăcere. De când am renunțat la sare, mănânc mai mult acasă pentru că așa știu sigur ce am în farfurie.
 
Pentru tine, există o filozofie a pregătirii mesei? Cum împarți acest moment cu cei apropiați?
 
Când stateam împreună cu părinții, era o regulă: indiferent de ce program aveam, sâmbătă și duminică stăteam cu toții la masă. Mama, tata, sora mea și de multe ori și bunicii noștri. Acela era momentul în care povesteam fiecare ce am făcut în săptămâna aceea, râdeam foarte mult și o tachinam pe mama, care se străduia să ne facă tot felul de bunătăți.
 
Știi să alegi vinul?
 
Sincer, nu. Și mai ales, dacă stau în fața unui stand cu fel de fel de sticle de vin. Dar pentru asta cer ajutor. Una dintre prietenele mele cele mai bune vinde vinuri și cunoaște foarte bine domeniul. Când am nevoie, o sun. Părerea mea este că dacă nu ne pricepem, putem intra într-un magazin de vinuri și să cerem un sfat. Dincolo de sfat, aflăm și povești. Fiecare soi de vin, fiecare sticlă are povestea sa.  
 
Ce băutură preferi să bei vara?
 
Limonada cu apă plată, miere și mentă. Este o băutură minunată, pe care o savurez în orice anotimp. Este răcoritoare și plină de vitamine.
 
Ce îți place cel mai mult, și cel mai mult să gătești vara? Dă-ne o rețetă!
 
Îmi place foarte mult să fac salate! Și am două pe care le fac foarte des. Una cu roșii cherry, roșii uscate, ulei de măsline și busuioc. Poate fi servită cu bruschetă simplă, cu puțin usturoi. A doua este compusă din avocado, andive, ulei de măsline, lămâie și eventual piept de pui la grătar, ca să fie și foarte consistentă.

Îți inviți prietenii la masă? Ce le gătești pentru o întâlnire de seară, vara?

Sunt novice în bucătărie și încă nu am îndrăznit să-mi supun prietenii acestui test! Țin la mine și de drag ar fi mâncat, chiar dacă nu mi-ar fi ieșit prea bine. Mă pregătesc intens și în curând se va întâmpla și asta. Le-aș găti ceva ce am făcut chiar în aceast această săptămână. M-am inspirat, recunosc, din Jamie Oliver, preferatul meu! Mușchi de vită condimentat înainte de a fi pus în tigaie cu un sos pe care l-am făcut astfel: am pus chimen, cimbru, oregano, am pisat puțin usturoi, o lingură de ulei de măsline și puțină lămâie. Am amestecat bine și, cu pasta rezultată, am uns fiecare felie de carne. I-a dat un gust extraordinar! Ca garnitură, am făcut cartofi noi, pe care i-am fiert puțin înainte de a-i prăji. În acea apă am pus rozmarin și piper. Nu am uitat de sare! Eu nu pun deloc, folosesc din plin multe alte condimente, iar mâncarea are gust!

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica nr. 7-2012One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *