Interviu cu Monica Dascălu

coperta_

Să fiu cu oamenii iubiți, cea mai mare recompensă

Întâlnirea cu Monica Dascălu este surprinzătoare. Nu e doar frumoasă, ci are o naturalețe și o normalitate care mă face să sper că statutul vedetei Tv se va schimba și în România, grație unor persoane ca ea.
Rece și profi la știri, dar cu o voce caldă, în emisiunea „Weekend cu Monica Dascălu”, la ProTV International, Monica este cu totul alta într-un dialog simplu. Iubește satul bunicilor ei, tradiția și familia, are o educație sănătoasă și repere dintre cele mai bune.
Iată interviul cu ea despre pregătirile de Paști, nutriție, pasiunea pentru bucătărie și tradiții. 
 
 
Pentru tine există o filozofie a pregătirii mesei de sărbători? Cum împarți aceste momente cu cei dragi?
Pregătirea mesei de sărbători reprezintă un moment important pentru toată familia și abia aștept să fac listele cu alimentele necesare pentru rețetele tradiționale și apoi să mă apuc de gătit. E un ritual pe care l-am învățat de la bunici și de la mama mea. Nimic nu poate fi mai frumos decât să stai cu cei dragi la masă și să împarți bucuria momentului. De fiecare dată completez masa de Paște cu un buchet de flori proaspete.
 
Unde petreci Paștele? Cum te pregătești pentru acest moment, spiritual, în primul rând?
În fiecare an încerc să fiu mai bună, să mă gândesc mai mult la cei din jur și chiar să fac lucruri pentru ei. Asta e cea mai mare recompensă pentru mine, să fiu cu oamenii iubiți. Când nu lucrez și nu sunt la pupitrul Știrilor ProTv de la ora 17:00 sau în platoul emisiunii „Weekend cu Monica Dascălu” la ProTv International, aleg să plec în Ardeal sau la Corbeanca, să fiu înconjurată de familia mea. În acest an, luna aprilie e încărcată de mai multe motive pentru a sărbători, pentru că pe lângă Paște, când voi petrece timp cu ai mei, voi petrece și alături de colegii mei pentru că împreună ne vom bucura pe 29 aprilie de împlinirea a 12 ani de când ProTv International a fost lansat, special pentru românii din afara țării, pe vremea aceea chiar în ziua de Paște.

Cum pregătești masa? Știi să vopsești ouă sau să faci cozonac? Ce îți place să gătești, în mod special, de Paște?
Tot ce înseamnă salate, preparate din pește sunt pregătite de mine, însă atunci când sunt în Ardeal mă încântă nespus să o las pe bunica mea să vopsească ouă și să prepare cozonacii. Experiența e necesară și îți garantează niște cozonacii extraordinari, pufoși, cu multe fructe uscate și nucă.
Bunica mea e maestră în cozonacii cu nucă, iar bunica lui Mihai e specialistă în prăjitura cu foi și cremă de ciocolată. Și  prietenii  noștri din Delureni, județul Bistrița, Dani și Chetuca, ne așteaptă cu multă dragoste la ei la masă, cu bunătăți românești și cu multă voie bună. Rețetele sunt greu de copiat fiindcă anii de practica nu se pot copia, cantitatea e măsurată cu ochii, gustul e special, doar atunci când cineva știe foarte bine rețeta. Matușa mea, Sonia, e magician în bucătărie și reușește să ne uimească de fiecare dată cu bunătăți incredibile, iar tapasurile sunt specialitatea ei. Sunt fericită că am așa multe surse din care pot să mă inspir atunci când vreau să pregătesc ceva.

Ce vă place să mâncați de sărbători?
De fiecare dată mâncăm cam tot ce se pregătește. Atunci când rămânem în București, mergem la Corbeanca, unde se păstrează tradiția cu masa în familie, cu specialități ardelenești, pregătite de bunica, mama și mătușa lui Mihai. Este un întreg ritual, cu aranjarea mesei, cu ouă ascunse în coșulețe, prin curte…
Atmosfera e unică și aproape nu se poate descrie în cuvinte, cu adevărat de sărbătoare.

Există o rețetă preferată de întreaga familie? 
Friptura de miel la cuptor cu legume crude e preferata tuturor. Rețeta e magică și conține multe condimente și ierburi verzi. De asemenea, peștele cu legume e apreciat de toți. Iată rețeta: se curață bine șalăul, se condimentează și apoi se adaugă usturoi, iar la final se învelește într-o folie și se bagă la cuptor. Legumele semicrude se stropesc cu sos de usturoi și verdeață.

Vă înnoiți hainele pentru această zi, așa cum cere tradiția?
Chiar dacă nu reușim să reînnoim de fiecare dată ținutele, alegem haine preferate, de sărbătoare și cât mai colorate.

Dintre bucatele specifice sărbătorilor, din bucătăria celorlalte popoare, ce îți place să pregătești?
Nouă ne plac fructele de mare. Aproape în fiecare weekend pregătesc fructe de mare cu salată verde, iar secretul stă în sosul de usturoi cu miere, care dă savoare creveților. Rețeta e luată tocmai din Maldive, unde am descoperit cei mai buni creveți cu cele mai bune sosuri.

Ai ținut post? Ce alimente ai consumat în perioada postului?
Recunosc că mi-aș dori mult să pot ține post, dar îmi e destul de greu. Consider că în primul rând trebuie să existe o determinare puternică și corectă pentru ce înseamnă ideea de post. Admir mult persoanele care reușesc să țină post și paralel să-și îndrepte privirea spre alții mai mult decât de obicei.

Îți place mâncarea românească, bucatele tradiționale, de Paște?
Fiecare bucătărie e adaptată culturii poporului, iar bucătăria noastră răspunde perfect nevoilor celor care muncesc și trăiesc în aer liber, care au o viață activă și care respectă natura fără să încerce să mărească cantitatea în detrimentul calității unui produs. Eu savurez această masa de Paște deoarece aduce multă bucurie si gusturile sunt speciale.

Ce secrete ale bucătăriei ai învățat de la mama și de la bunica?
Secretele bucătăriei stau în sufletul și iubirea depuse pentru pregătirea unui fel de mâncare. Mai sunt și secrete moștenite, dar și unele furate cu privirea de la gospodinele pricepute. Mama mea a fost o gospodină desăvârșită și reușea de fiecare dată să ne bucure pe toți cu minuni pe care le făcea și în bucătărie. Ea îmi spunea că totul stă în iubire. Iar zâmbetul și privirea către cei dragi la o masa de familie fac totul. Vreau să vă spun că de asemenea am mai „furat” rețete și de la invitații pe care îi am la „Weekend cu Monica Dascălu”, întotdeauna le oferim românilor din afara țării o ediție specială de Paște la ProTv International, o sursă bună de inspirație pentru păstrarea tradițiilor românești, inclusiv cele culinare.

Vă faceți surprize gastronomice în familie?
De cele mai multe ori aleg să-l suprind pe Mihai cu ceva dulce, iar tortul de mere este preferatul lui. E o rețetă extrem de simplă, cu multe mere, cu scorțișoara și frișcă naturală deasupra. E un desert ușor de pregătit, ușor și pentru digestie. Așa că nu lipsește de pe masă de la nicio masă festivă. Eu sunt cea care experimentează mai mult în bucătărie, iar experiența te face mai priceput, însă recunosc că el e cel mai fin critic al meu și reușim să facem echipă bună.

Ții diete?
Varietatea alimentelor e importantă pentru mine, pe primul loc sunt legumele, peștele, fructele și cerealele, dar apreciez preparatele speciale de sărbători, au o savoare anume și nu aș putea să mă abțin să gust ceva bun de sărbători. Am grijă să fie întodeauna un echilibru între tipurile de alimente.

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica nr. 4/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *