Interviu Dana Rogoz

Dana Rogoz_MG_6457
 
La numai 3 ani, a intrat în grupul Minisong, sub conducerea lui Ioan Luchian Mihalea. A urmat apoi un an la Teatrul Evreiesc de Stat, unde cânta şi unde a descoperit-o Cristi Rotaru, cel care a adus-o la ProTV. La 9 ani, juca rolul Abramburicăi la ProTV. Aici a jucat în multe filme care au făcut-o cunoscută. Din 2008, Dana Rogoz este noua prezentatoare a emisiunii „De Suflet” difuzată de ProTv Internaţional. Deși e cunoscută ca o fashionistă dedicată, Dana iubește lucrurile simple, mâncarea bună și oamenii adevărați.

Se vehiculează ideea că bucătăria românească este nocivă și îngrașă. Îți place mâncarea tradițională românească?
Nu cred că există în lume vreo bucătărie nocivă. Avem o bucătărie gustoasă, asta în primul rând, iar dacă nu facem excese cât să mâncăm zilnic câte 5 sarmale, o ciorbă de burtă, mămăligă cu brânză și smântână, caltaboși, tobă și, la desert, papanași, nu e nicio problemă. Eu, în general, nu cred că trebuie să renunți la anumite alimente ca să n-ai probleme cu greutatea. Poți mânca orice, dar nu oricât – la mine asta funcționează.
Ce ai învățat de la mama și de la bunica ta în materie de „secretele bucătăriei”?
Am învățat multe. De exemplu, de mică știu cum se bat ouăle spumă, cât să poți întoarce vasul în care le bați cu fundul în sus și compoziția, adică ouăle bătute spumă, să nu se clintească. Secretul l-am învățat când eram mică, pe la vreo 6-7 ani, când îmi făceam singură chec: vasul în care urmează să bați ouăle să fie perfect uscat. Și tot legat de ouă, știu că la ciorba de lobodă, când vrei să adaugi la final un ou și smântână, să nu le pui direct în oala cu ciorba fierbinte. Să amesteci separat smântâna cu oul, într-o farfurie și să adaugi câte un polonic din ciorba fierbinte în aceeași farfurie, ca să nu se „taie”. Și abia după, torni totul în ciorba de lobodă, care va fi gata de gustat. Am învățat multe de la părinți și bunici, dar mai multe am învățat din experiența proprie, mai ales că de la 18 ani nu mai locuiesc cu ai mei.

Respecți exact rețetele sau 70% e inspirație?

Dacă deschid cartea de bucate și îmi aleg de acolo un fel de mâncare, respect rețeta în proporție de 90%. Nu mai mult, pentru că, de cele mai multe ori, nu găsesc toate ingredientele în comerț. Dar deschid frigiderul și improvizez. Ieri, de exemplu, aveam piept de pui la grătar și mi se părea fad așa, simplu. Atunci am fiert orez și o parte din el l-am și prăjit foarte puțin într-o tigaie, amestecându-l cu un ou întreg și sos de soia. Rezultatul a fost un fel de salată cu fâșii de piept de pui, orez cu ou și soia, castraveciori murați tăiați rondele și zeamă de lămâie: o improvizație 100% foarte gustoasă.

Ce îți place mai mult să prepari?

Îmi place foarte mult să gătesc. Iar de sărbători, invit prieteni și împreună cu unul dintre frații mei, Radu, gătim un întreg meniu de specialități. Cea mai apreciată a fost supa de vită cu chili. Rețeta e destul de lungă, vă spun doar că aveți nevoie de carne de vită tocată (cât mai slabă, de preferat, nu cea gata tocată, noi foloseam pulpă sau antricot), bulion, mult chili (iese foarte iute dacă respecți rețeta), o cutie de bere și boabe de fasole. Am făcut aceasta supă iute și în cadrul unei emisiuni „De suflet” și i-am rugat pe toți invitații să guste. Deși era foarte iute, cei mai mulți au spus că e pe gustul lor.

Ții diete? Eviți anumite alimente?

Nu țin diete, n-am ținut niciodată, pentru că nu a fost cazul. La un moment dat, pentru că aveam dureri de stomac, am ținut un regim alimentar, cu legume și fructe fierte, nu crude, cu mai puține grăsimi și băuturi acidulate. În orice caz, nu era un regim de slăbit. Și, așa cum am spus mai sus, cred că poți mânca orice, dar nu oricât. Nu mănânc de la fast-food-uri, decât foarte, foarte rar, când sunt în oraș și nu există în momentul acela alte variante. Am grijă ce mănânc pentru că vreau să fiu sănătoasă, în primul rând. La salate, am înlocuit uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline, în cantități reduse. Mănânc mai mult carne și legume la grătar sau la cuptor și cât mai puține prăjeli.

Din călătoriile tale, ce te-a surprins în materie de gastronomie?

În orice țară merg, aleg restaurantele cu bucătăria specifică locului și nu mă feresc să încerc orice. În Malaezia, am gustat cele mai ciudate feluri de mâncare, din care amintesc caracatița uscată la soare, cu zahăr și chili. Nu mi-a plăcut, recunosc, dar nu regret că am încercat. Ce-i drept, nici măcar unei maimuțe, care mi-a furat punga din mână cu acest tip de mâncare (pentru că era ca snacksurile, ei mâncau asta în loc de pufuleți, cred), nu i-a plăcut și a scuipat imediat ce gustase.

Ce nu ai mânca niciodată?
Nu aș mânca pisici, câini, maimuțe, șoareci, insecte sau alte lighioane.
Ce prăjituri preferi și ce dulciuri știi să faci?
Îmi place la nebunie ciocolata de casă făcută de mama mea. Mie nu-mi iese, rămâne moale, nu se încheagă. E o șmecherie cum și când torni zahărul și mai ales cât îl lași pe foc să se caramelizeze. Mama face asta din ochi, fără să știe gramajele sau timpii exacți ai rețetei. Așa că o las pe ea să-mi facă ciocolata. Eu știu să fac chec de mică, așa cum spuneam, pentru că aceasta era prăjitura mea preferată în copilărie. Știu să fac torturi, tarte, chiar mă pricep. N-am suficient timp să fac câte mi-aș dori în bucătărie.

Gătești acasă? Mănânci mai des în oraș sau acasă?

Greu de zis. Cam egală balanța. Mi-ar plăcea să răspund că mai mult acasă, dar când am filmări toată ziua, în Buftea, mănânc acolo, de la cantină.
Pentru tine, există o filozofie a pregătirii mesei? Cum împarți acest moment cu cei apropiați?
Îmi place să organizez mese pentru cei apropiați. Pentru asta, eu și Radu, fratele meu, stăm toată ziua în bucătărie, iar seara îi poftim la masă. Eu aleg fața de masă, așez frumos tacâmurile și am grijă ca mâncarea să arate bine în farfurie. Este ca un ritual. Gătesc cu atenție și cu implicare, nu fac lucrurile doar ca să fie făcute. Într-adevăr, la final, bucătăria mea arată ca după un război, dar așa se întâmplă când ești pasionat.

Interviu realizat de Ivana Iancu, publicat în Cărticica nr. 9/2011 În bucătărie, cu buget restrâns



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *