Intoleranța la lactoză

Foto: Burda România
Foto: Burda România

Ce este lactoza?

Substanța organică incoloră, solidă, cu gust dulce, care se găsește în produsele lactate se numește lactoză. Mai popular spus, este zahărul din lapte.

Ce este intoleranța la lactoză?

Pereții intestinului subțire sunt căptușiți cu celule care produc o enzimă denumită lactază. Aceasta ajută la separarea lactozei în glucoză și galactoză, care sunt apoi absorbite din tubul digestiv în sânge. Intoleranța la lactoză reprezintă imposibilitatea organismului de a metaboliza lactoza, printr-o secreție insuficientă de enzime. Lactoza nedigerată ajunge în colon, unde determină o aciditate mai mare a scaunelor şi stimulează motilitatea, accelerând tranzitul intestinal.

Cum se manifestă?
Cele mai frecvente simptome sunt crampele abdominale, diareea, flatulența și greața, apărute în perioada cuprinsă între 30 de minute și 2 ore după ingerarea de lactate.

Cum se depistează?
Desigur, sunt și alte afecțiuni care se pot manifesta astfel, diagnosticul de intoleranță putând fi pus numai în urma efectuării unor teste, cum ar fi determinarea pH-ul scaunului, testul de încărcare cu lactoză și testul hidrogenului în aerul expirat. Un test simplu, la care poate fi supusă o persoană suspectată de intoleranță la lactoză, este excluderea lactatelor din dietă pentru două săptămâni, apoi reintroducerea lor treptată. Dacă simptomele revin, cu siguranță este vorba despre intoleranță.

Cum poate fi ameliorată?
1) Simptomele intoleranței pot fi ținute sub control cu ajutorul unei diete adecvate. Există pentru fiecare individ un nivel al toleranței la lactoză. Copiii născuți cu intoleranță primară trebuie să evite consumul de lactate, simptomele având drept consecință încetinirea creșterii. Majoritatea copiilor mai mari și adulților pot consuma lactate într-o proporție redusă. Sunt persoane cărora le poate face rău doar o linguriță cu lapte în cafea sau persoane care pot mânca înghețată și iaurt, dar nu brânzeturi maturate.
2) În magazine se găsesc acum sortimente de lapte fără lactoză sau cu conținut redus de lactoză, iar lactatele din soia constituie o alternativă pentru lactatele obișnuite.
3) De asemenea, în alimentația persoanelor cu intoleranță la lactoză pot fi introduse, la recomandarea și sub supraveghere medicală, tablete conținând un supliment de enzimă, ingerate înaintea consumului de lactate.
4) La consumatorii care nu au o intoleranță severă, este indicat ca lactatele să fie consumate împreună cu alte tipuri de preparate, în acest fel digestia fiind încetinită, iar lactoza mai ușor de absorbit.

Precauții
Nu doar consumul de lactate poate duce la apariția simptomelor intoleranței la lactoză. Persoanele cu intoleranță severă la lactoză trebuie să citească atent eticheta produsului și să nu-l consume dacă printre ingrediente se află lapte, unt, brânză, lapte praf, zer praf, lapte condensat, brânză, cazeină. Deși au bază vegetală, unele produse din lapte de soia conțin cazeină.

Alternative
Dacă lactatele lipsesc din dieta zilnică, există alimente ce pot constitui surse pentru calciu și alte minerale: laptele de soia îmbogățit cu calciu, spanacul, cresonul și broccoli, sardinele și anșoa cu tot cu oase, migdalele, susanul, fructele deshidratate (caise, smochine, curmale).

Un articol de Daniela Sibaev, publicat în Cărticica nr. 41/2009Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *