Cum se face saramura de pește?

Buna ziua, Lili,
Știi cumva cum se face saramura de pește la Dunăre? Eu am mâncat mai demult la cineva și oricâte rețete am încercat, nu mi-a ieșit așa de bună. Mulțumesc mult.
Emilia Gâlcă, Mioveni, Jud. Argeș  
——————————————————————————————————————————
Crap grecesc_MG_6993_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bine te-am regăsit, dragă Emilia. Este pentru a doua oară când îmi adresezi întrebări la această rubrică, de aceea vreau să-ţi mulţumesc pentru încredere. De-a lungul timpului, la bucătărie au ajuns reţete trimise de tine, care conţineau, pe lângă alte ingrediente, şi peştele. Te felicit pentru reţetele bune trimise şi mă bucur că împărtăşim aceeaşi pasiune pentru peşte, știm cu toții că e un aliment sănătos.
Saramura de peşte gătită ca la Dunăre este şi una dintre mâncărurile mele favorite, aşa că am să încerc să-ţi descriu cât mai exact modul de preparare. Vara, saramura e preparatul tradiţional al lipovenilor care frigeau peştele eviscerat fără să-l cureţe de solzi.
Alegerea peştelui
Foarte important pentru gustul preparatului e să ai un peşte mare şi proaspăt pe care îl eviscerezi şi îl tai în jumătate, pe lungime sau în medalioane, dacă ai de-a face cu un somn, de exemplu. Saramura ca la Dunăre îţi iese bună din scrumbie, crap, caras şi somn.

Pregătirea peştelui
Dacă ai de-a face cu un crap sau un caras, se impune să îl tai în jumătate, în lungul coloanei vertebrale, deoarece altfel rişti să îţi rămână nepătruns la mijloc, acolo unde are grosime mai mare. La somn nu poate fi vorba nici măcar de acest mod de înjumătăţire fiindcă este foarte gros la partea de la burtă, aşa că îl vei tăia în medalioane groase de 5-6 cm. Bucăţile mari de peşte sunt greu de manevrat fără să se rupă. 
În ambele cazuri, pentru ca peştele să nu se lipească de tablă sau de grătar, îl presari cu sare grunjoasă. Pe grătarul cu jar, să prindă o crustă pe partea aflată în contact cu grătarul ori cu tabla; dacă nu procedezi astfel, rişti ca la manevrele de întoarcere a bucăţii, carnea peştelui să se rupă şi o parte din ea să rămână lipită de grătar. Imediat după ce ai fript o bucată de peşte, o presari cu boia dulce sau iute şi o pui într-un vas mai mare, aşezat la cald, pe marginea grătarului. Faci un mujdei de usturoi sau o maioneză de usturoi şi ungi cu ea bucăţile de peşte, pe fiecare parte.
Pregătirea saramurii
Fierbi într-un vas 1 litru de apă cu 2 linguri de sare grunjoasă, torni saramura peste peşte şi acoperi vasul cu un capac. Dacă ai un singur peşte, de până la 1 ½ kg, e suficient să fierbi o cană (250 ml) de apă împreună cu ½ linguriţă de sare. Important e să păstrezi proporţiile, ca să-ţi iasă saramura bună.
Coacerea legumelor
Pentru fiecare kilogram de peşte preparat frigi câte 1 ardei gras roşu sau capia, 2-3 roşii mijlocii şi 1 ardei iute. Cureţi legumele fripte şi le tai în fâşii, apoi le amesteci cu puţin ulei.
Servesc peştele alături de legumele coapte, toate presărate din belşug, cu pătrunjel proaspăt. Dacă ţi se pare prea picant, poţi să renunţi la ardeiul iute, dar încearcă măcar o dată, să vezi cum mănâncă lipovenii saramura!
Îţi doresc mult succes!
Cu drag, Lili Jerlăianu

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *