Jigou de batal cu fasole boabe

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 kg jigou de batal
300 g fasole boabe
125 ml ulei
1 morcov
1 țelină mică
200 g ceapă
4 căței de usturoi
100 ml vin alb
2 foi de dafin
1 linguriță cimbru
3 linguri bulion
1 legătură mărar
boia dulce
piper
sare

Cum procedezi:
1. Alegi fasolea și o pui la înmuiat de seara, în apă rece. A doua zi o fierbi pentru 20 de minute, apoi schimbi apa și continui fierberea, timp de 30-40 de minute.
2. În timp ce fasolea fierbe, speli, condimentezi și înăbuși carnea cu 100 ml ulei și apă.
3. Cureți și speli morcovul, țelina, ceapa și usturoiul. Tai morcovul și țelina în felii, ceapa și usturoiul mărunt.
4. Când carnea s-a înmuiat, adaugi usturoiul și rădăcinoasele, torni puțină apă și continui fierberea. Spre sfârșit torni vinul, presari sare și piper după gust.
5. Călești ceapa în uleiul rămas, apoi o adaugi în vasul cu fasole fiartă, împreună cu bulionul, boia după gust și foile de dafin. Le fierbi împreună timp de 10 minute, la foc mic. Scoți foile de dafin și sărezi fasolea după gust.
6. Pasezi legumele fierte în vasul cu carne. Amesteci piureul de legume cu sosul. Servești carnea cu sosul de legume rezultat, cu garnitura de fasole, presărate cu mărarul tocat fin.

8 porții
Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute

Alina-Nicoleta Stoica, București

Jigoul reprezintă carnea de pe coapsa, gamba sau fesa unei ovine. În vederea îmbunătățirii calității cărnii sau a lânii, berbecul se castrează, devenind astfel batal.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *