Ketchup cu piper și cuișoare

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
4 kg roșii
4 ardei grași
4 gogoșari
4 cepe
3 ardei iuți
3-4 legături pătrunjel
1/2 pahar oțet
½ pahar zahăr
sare
piper
cuișoare
1 linguriță conservant

Cum procedezi:
1. Decojești roșiile. Cureți și speli gogoșarii, ardeii și ceapa. Tai legumele în bucăți și le dai prin mașina de tocat, apoi le fierbi până când scad. Stingi focul, lași amestecul să se răcească, apoi îl treci prin mașina de făcut bulion, pentru a obține un sos fin.
2. Pui din nou la fiert sosul, împreună cu oțetul, zahărul, pătrunjelul fin tocat, piper și cuișoare pisate, după gust, având grijă să așezi cratița pe o tablă groasă. Amesteci continuu, iar când sosul a scăzut adaugi conservantul. Guști ketchupul și sărezi după gust.
3. Pui ketchupul fierbinte în sticluțe, pe care le închizi ermetic și le lași la răcit sub pături, până a doua zi.

Constantina Zidariu, Craiova, jud. Dolj

Sfatul nostru: Deși acum ketchupul este cunoscut ca fiind un sos picant de roșii, la origine era un sos preparat din pește marinat, în Asia de Est. Marinarii englezi și olandezi au adus ketchupul în Europa, unde a început să fie îmbogățit cu anșoa, ciuperci și alte mirodenii. În America, prima rețetă de ketchup pe bază de suc de roșii este publicată într-o carte de bucate din 1801. Astăzi, el este produs în nenumărate variante și culori, combinațiile între legume și mirodenii completând baza de suc de roșii.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *