Kofta din carne de vită, la cuptor

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
800 kg carne de vită
1 felie pâine
50 ml lapte
1 ceapă
2-3 roșii
cimbru, șofran măcinat
piper
sare

Cum procedezi:
1. Înmoi pâinea în lapte. Cureți, speli și tai mărunt ceapa. Dai carnea de vită prin mașina de tocat și o amesteci cu pâinea stoarsă, ceapa, condimente și sare după gust.
2. Cu mâna umedă, formezi sfere cu diametrul de 3-4 cm și le așezi în tavă, pe rondele de roșii. Le presari cu praf de șofran.
3. Le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 30 de minute. Le poți servi cu garnitură de varză sau castraveciori murați.

20 bucăți
Timp de preparare: 55 de minute

Aneta Ionășchița, com. Plenița, jud. Dolj

Kofta este o rețetă răspândită în Orientul Mijlociu și în sudul Asiei. În țările arabe, kofta se pregătește acum în formă de bastonașe, dar, la origine, sferele de carne aveau forma și mărimea unei portocale. În Turcia există nu mai puțin de 290 de rețete diferite de kofta, carnea de miel sau de vită putând fi amestecată cu ceapă, orez, bulgur (grâu zdrobit), legume sau ouă. În India, preparatul se face și din pește sau numai din legume. Vei întâlni aceste perișoare și în țările vecine, sub diferite denumiri: “kyufte” în Bulgaria, “kjofte” în Macedonia, “ćufta” în Serbia, Bosnia și Herțegovina. Kofta se pot prepara atât la cuptor, cât și fierte în abur sau pe grătar, după ce au fost înfipte într-o țepușă. Condimentele adăugate diferă și ele, în funcție de regiunea geografică din care provine rețeta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *