Laura Teodoru: “În timp, m-am autoeducat să mănânc sănătos”

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Laura Teodoru este prezentatoarea jurnalelor de știri sportive la DIGI 24 și DIGI SPORT 1.
Frumoasă, elegantă, fosta componentă a trupei „Crazy”, este pasionată acum de televiziune și face cu pasiune acest job. Laura are o minune acasă, pe fiica ei Sofia, cu care împarte cele mai frumoase momente din viața ei.
Am provocat-o la un dialog pe teme de bucătăreală și s-a dovedit a fi foarte pricepută.

Ce știi tu să gătești foarte bine, foarte rapid și dulce, dulce?

În general, ce gătesc este rapid, practic și foarte sănătos. Foarte bine știu să prepar paste; foarte rapid pregătesc salate; un dulce rapid este grișul cu lapte și cu dulceață de trandafiri.

Te-au învățat mama sau bunica anumite secrete legate de blaturi și înghețată? Împărtășește-ni-le și nouă!

Imaginați-vă ce torturi face mama care are și specializare în domeniu… Țin minte că unul dintre secrete era ca ouăle să fie foarte bine bătute. Și recipientul de coacere era foarte important, ca să iasă așa rumen și pufos! Iar înghețata era preferata mea în copilărie, mama o facea din smântâna proaspată și groasă ca untul, cu nucă, stafide, cacao, nes… ieșea cel mai bun desert din lume!!!

Știi să prepari un desert pentru patru persoane cu 10 lei?
Clătite! Mă încadrez în bani și se satură patru persoane, fără probleme, din numai 10 lei!

Ai niște principii în alegerea fructelor și a legumelor?

Fructele și legumele sunt nelipsite din alimentația noastră, de multe ori încerc să le procur de la țărani, dar atunci când nu am timp, iau și de la hypermarketuri. Și nu, nu am niciun obicei aparte în a le alege!!

Ce îți place să mănânci când mergi la mama acasă?

Eu fiind o gurmandă incurabilă, mănânc, în general, orice. Iar când mă îndrept spre Constanța, mama mă întreabă cu ce vreau să mă aștepte pe masă! Brânzoaicele sunt nelipsite, iar vara iubesc mâncarea de ardei copți cu roșii, varza proaspată gătită și sarmalele!

Festinul culinar de sărbători, care face parte din cultura noastră tradițională, ți se pare diferit de cel al altor popoare?

Mi se pare absolut normal să difere mâncarea de sărbători de la un popor la altul. Avem culturi diferite, iar asta trebuie să-și pună o amprentă și asupra meselor festive! Eu iubesc sărbătorile făcute în România, tocmai pentru că preparatele culinare mă introduc în atmosfera Paștelui sau a Crăciunului!

Spune-ne ce preferințe culinare ai?

Îmi place să mănânc și asta trebuie să se știe de la bun început. Mănânc din două în două ore câte ceva pentru că am un metabolism cu arderi încă foarte rapide! Îmi plac în mod deosebit pastele integrale, spanacul și peștele.

Ce gătești pentru fiica ta?

Pentru Ana-Sophie gătesc, în general, supe, orez, paste și pește. Avem o alimentație sănătoasă, cu adaosuri mici de sare, fără pâine și multe lactate! Iar un aliment nou introdus, pe care îl iubește este quinoa!

Cum arată micul dejun pentru voi două?

Micul dejun trebuie să ne dea energie sau proteină, una din două. Așa că, în unele dimineți mâncăm ouă fierte sau omletă cu brânzică și bem un fresh de portocale. Alteori, bem lapte sau iaurt cu semințe și cereale! Sănătate în bucate!!

Te preocupă principiile referitoare la hrana sănătoasă? Cât de dificil îți este să te abții de la a mânca anumite preparate?

M-am autoeducat în timp să mănânc foarte sănătos, m-am documentat sau am ascultat sfaturile celor vizați și astfel am învățat să exclud pâinea, să nu combin anumite alimente între ele și să nu uit că orice mănânc trebuie să aibă un aport de vitamine, proteină sau energie. Nu mi-e greu să mă abțin de la nimic pentru că nici nu imi chinui organismul cu regimuri speciale sau cure de slăbire. Dacă vreau să gust ceva, gust și atât, fără să exagerez!

Există vreun aliment care îți aduce mereu aminte de ceva anume?

Sarmalele nu le pot mânca la restaurant, pentru mine ele sunt emblema sărbătorilor în România!

Când mănânci ciocolată? Și câtă?

Nu prea mănânc ciocolată, foarte rar! Prefer prăjiturile cu frișcă sau biscuiții cu fulgi de ciocolată neagră în aluat!

Cum ar trebui să arate o masă pe care o pregătești pentru prieteni, vara?

Masa pentru prieteni ar conține doar ceea ce cred eu că este sănătos și gustos! Nu aș face excepții invocând motivul unui festin. Dacă este vară, atunci cireșele și salatele nu vor lipsi de pe masă! Aranjată natural și fără multe tacâmuri sau alte protocoale, masa ar fi o plăcere culinară pentru prietenii mei.

Cât de importante sunt detaliile în aranjarea mesei pentru tine? Pentru tine, masa are măcar uneori și o conotație culturală?
Aici chiar m-ați nimerit, nu mi se pare perimat deloc, ci ține de educația spirituală primită în copilărie! Eu țin post în timpul anului, în fiecare miercuri și vineri, iar în posturile mari, doar o săptămână reușesc, dar sper că anul acesta să țin tot postul de Crăciun.

Care e cel mai dulce dulce în fața căruia nu te poți abține să guști?

Cozonacul cald!

Interviu realizat de Ivana IancuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *