Lili povestește

Lili ne-a povestit despre Crăciun, cât a pregătit niște turtițe dulci fabulos de gustoase, despre care am aflat cu uimire că sunt complet vegane și sănătoase. Am împodobit bradul și au ieșit la iveală amintiri.

Dragii mei,
Au fost odată, ca niciodată, niște vremuri tocmai bune de povestit în prag de iarnă. Vremuri vitregite de asprimea vremii și de zăpada care cădea cu nemiluita aproape zi de zi, troienind ulițele, acoperind garduri și îngropând gospodăriile în omăt. Făceau cărări de acces, bieții oameni cu obrajii roșii și promoroacă în păr, dând zăpada toată ziua la lopată, îmbră­cați și încălțați cu haine din lână, făcute de mame și neveste, care seara torceau caierul din furcă, iar ziua, după trebăluiri, mai împleteau ceva pentru cei dragi.
Și ningea mult… Cam de pe la Sfântul Andrei „cap de iarnă”, când se punea grâu la încolțit.
Și ningea mult…
A doua zi, un alt strat de omăt și oamenii o luau de la capăt. Glumeau, se ajutau vecinii unii pe alții, că doar treceau pe aceeași potecă, mai beau împreună o țuică fiartă și toate se întâmplau firesc, fiindcă așa e iarna, ninge mult.
Am trăit, copil fiind, acele vremuri și mă bucur că pot să-mi amintesc, să mai simt încă gustul rece al zăpezii și țurțurilor cu care mă răcoream la săniuș, să revăd oamenii de zăpadă pe care-i făcea tata în fața geamului pe care priveam dimineața, la trezire. Simplitatea acelor vremuri de la țară este o poveste care începe cu „a fost odată cum nu va mai fi niciodată!”
Ningea mult în amintirile mele, porcul se tăia de Ignat pe zăpadă și bucatele delicioase ieșeau din mâini înghețate de ger. Doar vinul clocotind pe sobă încălzea atmosfera. Apoi, în zilele următoare, toată lumea pregătea bunătățile, nu era vreme de codeală, fiindcă Ajunul bătea la ușă.
Pe atunci moș Crăciun exista și rămânea în sufletul copiilor până creșteau mărișori.
Și îl așteptau cuminți lângă brăduțul cu crenguțe rare, dar mirosind intens a rășină, decorat cu poleială tăiată cât mai fin, bulgări de vată și scara pisicii din hârtie creponată, așa cum se preda la orele de lucru manual.
Ningea mult, copiii mergeau cu toții la colindat și sărbătorile țineau o grămadă de vreme. Veneau finii la nași cu găină și daruri multe, cei tineri mergeau la părinți, apoi la bunici ca să le sărute mâinile bătătorite de muncă. Lemnele trosneau în sobă, pe plită mai fierbea vreo piftie, iar în cuptor se rumenea pâinea.
Se mânca mult, și bine, dar nici porcul nu ținea o veșnicie, fiindcă nici nu erau congelatoare.
Apoi, nici n-a mai nins atât de mult, și nici gospodarii n-au mai ieșit ca să facă cărări și să rămână uniți cu vecinii. Dar au continuat să taie porcul și să-l mănânce comod la televizor, ascultând colinde. Iar când porcul s-a terminat, au cumpărat altul, că doar au congelator, și televizor unde să vadă cum zăpada o adună primăria, sau armata, sau orășenii cărora le pasă de câte ori văd că la țară ninge. Pâinea cea de toate zilele adusă de comercianți n-a ajuns fiindcă ninge. Tristețe, nemulțumire. De atunci până în prezent au trecut ceva ani. Prea puțini pentru oameni, prea mulți pentru vremuri. Care s-au schimbat, prea repede!
Și ce mai punem pe masă, sub brad? Aceleași bucate tradiționale care au rezistat atâtor ani și care consfințesc Crăciunul. Sub cetină? Portocale dulci, parfumate, mere roșii, ionatane și covrigi uscați, înșirați pe sfoară, așezați acolo lângă coșul cu nuci.
Și sperăm să ningă, fiindcă așa ne amintim unii dintre noi că se întâmplă iarna, ninge mult.
Să ciocnim împreună o cană de vin fiert, ca între prieteni și să ne dorim unii altora să ne fie bine în anul care vine. Sărbători fericite, dragilor!
Cu drag, Lili

Foto: Mihai Nicolae

Turtă dulce vegană

Se mixează la robot 200 g unt de arahide cu 50 g ciocolată neagră topită, 100 g miere, 50 g migdale râșnite, 2 linguri pudră de roșcove, amestec de mirodenii pentru turtă dulce, 100 g făină de orez, 100 g făină de hrișcă, 100 g făină de grâu, sucul unui grepfrut mare, 1 linguriță praf de copt bio (fără fosfați) și aluatul obținut se modelează după dorință.
Se coc turtițele cca 50 minute.

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *