Localitatea Ciocănești din judeȚul Suceava este gazda Festivalului Național al Ouălor Încondeiate – relatare de Roxana Turcu


Bucovina este un loc aparte unde tradiția și dragostea pentru frumos păstrează meșteșugul autentic realizat cu măiestrie de meșterii populari.
În comuna Ciocănești, județul Suceava fiecare casă este pictată cu simboluri preluate după costumele populare. Această tradiție se păstrează de zeci de ani. In anul 2014 a fost desemnată câștigătoarea primei ediții a programului cultural și turistic “Satul cultural al României”. Există acolo și un Muzeu al Ouălor Incondeiate care a luat ființă în 2007 odată cu Festivalul Național al Ouălor Incondeiate.
Anul acesta, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate a avut loc pe 14 aprilie la Casa de Cultură “Florin Gheucă”. La acest eveniment au participat meșteri populari, au avut loc concursuri de încondeiere a ouălor, gastronomie tradițională locală de post, spectacol folcloric.


L-am întâlnit pe meșterul încondeietor de ouă Petre Ciobanu din localitatea Călui, județul Olt.
Domnul Petre Ciobanu încondeiază ouă de 30 de ani. A învățat meșteșugul încondeierii ouălor de la Tudor Diaconeasa, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România.
“Am început cu acest meșteșug din copilărie. Am preluat meșteșugul de la un mare meșter popular din zona noastră, Tudor Diaconeasa. L-am invitat la școală (de profesie sunt învățător) să învățăm și noi acest meșteșug al încondeierii ouălor.”
A creat o școală de încondeiat ouă împreună cu Tudor Diaconeasa, copiii deprinzând meșteșugul. Unii dintre ei au obținut premii importante la cel mai mare festival – concurs al ouălor încondeiate de la Ciocănești, Suceava.


Modelele și motivele încondeiate pe ouă pe Valea Oltețului precum și interpretarea și realizarea acestora sunt specifice zonei, nu se mai regăsesc în alte părți. La încondeierea ouălor din zona Văii Oltețului se folosesc doar culorile alb, galben, roșu și negru. Au existat zece modele pe care meșterii populare le-au păstrat. Acestea sunt : Cocoșul, Vulturul, Peștele, Frunza de jugastru, Mărgăritarul, Heruvimul, Pânza de paianjen, Coada de păun, Calea rătăcită, Fierul plugului.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *