Marmeladă de gutui, mere și struguri

Foto Elena Tănăsescu - Burda Romania
Foto Elena Tănăsescu – Burda Romania

Ai nevoie de:
1 kg gutui
2 kg struguri albi
1 kg mere
1 kg zahăr

Cum procedezi:
1. Speli strugurii, desprinzi boabele și le pui la fiert într-o cratiță emailată, la foc mic, cu apă cât să le acopere. Când se înmoaie, le pasezi prin sită cu ajutorul unei linguri de lemn.
Speli merele și gutuile, le tai în sferturi și le îndepărtezi căsuța semințelor și, respectiv, partea lemnoasă din mijloc.
2. Fierbi gutuile și merele într-o cratiță, cu apă cât să le acopere. Stingi focul, le lași să se mai răcorească și le pasezi prin sită sau în blender, cu tot cu zeamă.
3. Într-o cratiță emailată, pui pasta de mere și gutui, piureul de struguri și zeama în care au fiert boabele. Le fierbi până când scad bine, amestecând cu o lingură de lemn. Adaugi zahărul puțin câte puțin și amesteci până când marmelada este gata.
4. Probezi pe o farfurie dacă se leagă, apoi o repartizezi caldă în borcane și o lași să se răcească descoperit. Legi borcanele cu celofan după ce marmelada s-a răcit complet.

Șeba Berescu, PloieștiOne comment

  1. Si eu fac gem de gutui dar cu mere si pentru aroma pun zahar vanilat si stafide este nemaipomenita maiales la cornulete sau gogosi si clatite !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *