Mărul, prietenul de nădejde al sănătății

Povești, legende și simboluri se întrec în jurul acestui fruct, începând de la Adam și Eva, continuând cu Paris și frumoasa Elena și până la credința populară conținută de proverbul „un măr pe zi ține doctorul departe“, care este cum nu se poate mai adevărată: bogate în vitamine și săruri minerale, merele ajută în lupta împotriva colesterolului, previn cancerul și bolile neurovegetative. Așadar mărul se dovedește un medicament natural, un adevărat aliat în prevenirea bolilor.
Nu conține grăsimi, nici proteine, iar zaharuri în cantitate foarte mică: doar 10 g la 100 g fructe, de aceea și valoarea sa calorică este redusă: 57 Kcal la 100 g mere. În schimb este foarte bogat în săruri minerale și vitamine din grupul B, care mențin sănătatea mucoaselor intestinală și bucală, asigură sănătatea părului și a unghiilor și ne ajută să depășim stările de oboseală și inapetența. Prezența acizilor citric și malic contribuie la menținerea stării de sănătate a organismului, favorizând digestia și păstrând aciditatea aparatului digestiv.
Mărul este fructul cel mai indicat pentru diabetici: conține fructoză, un zahar care este metabolizat fără ajutorul insulinei. De asemenea, în mere se găsesc și fibre, într-o cantitate considerabilă, dintre care cea mai importantă este pectina, substanță care ajută în păstrarea controlului asupra glicemiei, încetinind absorbția zaharurilor.
Consumând mere ne ajutăm și aparatul respirator, deoarece aceste fructe conțin o importantă cantitate de vitamina C, cu o acțiune mai eficientă asupra căilor respiratorii, chiar și în comparație cu cea a citricelor. Vitamina C ajută organismul să se apere de atacurile externe, combate colesterolul „rău“ (LDL) și îl susține pe cel „bun“ (HDL), acțiune de care se face responsabilă mai ales pectina.
Merele previn deopotrivă bolile cardiovasculare și cancerul, datorită prezenței antioxidanților precum bioflavonoidele. Consumul regulat de mere ne ajută să combatem radicalii liberi, atât de dăunători organismului deoarece conduc la îmbătrânirea celulară. Acținea anticancerigenă se datorează tot vitaminei C și pectinei, care, prin fermentație, produce acid butiric, substanță de bază în unele medicamente experimentale pentru tratarea cancerului.

Pe de altă parte, merele mâncate nu în stare proaspătă, ci coapte, sunt un bun remediu împotriva constipației, pe când, crude, au o acțiune astringentă și favorizează digestia. Mărul consumat la sfârșitul mesei curăță dinții și masează gingiile, grație fibrelor și conținutului de acid oxalic.
Consumul de mere este extrem de util și pentru prevenirea îmbătrânirii. Un studiu recent, efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell, a evidențiat rolul decisiv al quercitinei – o substanță cu un putenic rol antioxidant – prezente în mere, în lupta contra bolilor neurodegenerative. În timpul cercetării, oamenii de știință au reprodus pe neuronii șoarecilor de laborator procesul care are loc în celulele cerebrale ale bolnavilor de Alzheimer. S-a observat că neuronii cufundați în quercitină au fost mult mai puțin afectați în comparație cu celulele tratate cu vitamina C sau nesupuse niciunui tratament. Acest rezultat confirmă încă o dată beneficiile consumului de fructe și legume asupra sănătății noastre.
Cu siguranță mărul este un fruct mitic: reduce foamea, ne ajută să ne menținem silueta, facilitează digestia, are acțiune diuretică și laxativă, fiind un real ajutor și pentru sănătatea și aspectul pielii: acționează ca tonic al sistemului limfatic și al țesutului epitelial, stimulând reproducerea celulară.
Înțelepciunea proverbului ” un măr pe zi ține medicul departe” trebuie luată în seamă, deoarece beneficiile acestui fruct sunt infinite. Mărul scade nivelul colesterolului, tensiunea arterială și nivelul zaharurilor din sânge (indicată în cazul diabeticilor), întărește memoria și protejeajă împotriva stresului (datorită concentrației de vitamine C și B, utile pentu buna funcționare a sistemului nervos), are proprietăți antiseptice și depurative (merele sunt indicate și celor care intenționează să renunțe la fumat), protejează plămânii, împiedică apariția anumitor tumori și este un bun susținător al sportivilor, deoarece furnizează energie și, având un conținut sporit de apă, reintegrează lichidele pierdute prin transpirație.
Extrem de bogate în apă, merele sunt ideale și celor care urmează un regim hipocaloric, dând senzația de sațietate cu un aport redus de calorii (57 Kcal/100 g). Alte componente nutriționale fac din mere un fruct-medicament sunt: vitaminele C, A (sub forma betacarotenului, care se găsește în special în fructele roșii și galbene), B, fibre, săruri minerale (potasiu, zinc, magneziu, seleniu, calciu, cupru, fier) și pectine.
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *