Mierea în aluaturi

Dragă Lili,
În ce mod pot folosi mierea zaharisită ? La ce fel de preparate se poate folosi, în afară de turta dulce şi care ar fi raportul miere-zahăr?

Lidia-Magdalena Pobirci, Târgu-Jiu, jud. Gorj
——————–

Din păcate, nu poţi folosi mierea zaharisită ca atare, întrucât ar contribui la neomogenitatea aluatului tău. Va trebui să o lichefiezi lent, imersând borcanul în apă caldă (la o temperatură suportabilă pentru mână), iar înainte de folosire să o laşi să se răcească.
Ca să îndulcească aproximativ la fel, o cană de zahăr alb echivalează cu ½ cană miere. Această echivalenţă provine şi de la densităţile diferite ale celor două produse, mierea fiind mult mai densă decât zahărul (1,360 g/cm3 mierea, faţă de 8,00 g/cm3 zahărul din sfeclă).
Prezenţa mierii poate avea în aluat trei efecte:
1) în exces, umezeşte aluatul, iar acesta devine lipicios şi nu se coace; dacă aluatul conţine şi alte ingrediente lichide (apă, lapte, zeamă de lămâie), reduci volumul acestora (de exemplu, dacă în reţetă ai 2 căni de zahăr, tu vei adăuga în loc de zahăr o cană de miere, dar vei reduce cantitatea de lapte cu ¼ – ½ cană);
2) aluatul cu miere este mai acid, prin urmare acest aspect trebuie neutralizat prin adaosul de bicarbonat de sodiu: la 1 cană de miere se adaugă 1/8 linguriţă de bicarbonat;
3) aluatul se rumeneşte mai uşor, deci micşorează temperatura cuptorului cu 5-10 ºC mai puţin faţă de temperatura prevăzută în instrucţiunile de preparare.
Avantajul folosirii mierii în locul zahărului este că întrebuinţăm un produs mai puţin procesat, dar din punctul de vedere al valorii energetice, diferenţa nu este foarte mare: circa 310 kcal/100 g, faţă de 380 kcal/100 g pentru zahăr). Dacă este consumată în stare naturală, mierea adaugă dietei tale substanţe extrem de valoroase (minerale, vitamine, enzime), dar la temperaturi mari aceste beneficii se pierd în mare parte. Mierea a fost incriminată pentru indexul său glicemic mare: între 48 şi 78 – în funcţie de sortiment, cunoscut fiind că indexul glicemic mediu are valori cuprinse între 56-69. Zahărul are indexul glicemic aproximativ 60.
Foloseşte mierea pentru biscuiţi, fursecuri, foi sau blaturi coapte pe dosul tăvii, în general la aluaturi potrivit de tari, pe care e nevoie să le frămânţi puțin (nu pentru aluaturi moi, care să curgă). De asemenea, poţi adăuga miere în marinate (ştiut fiind că aceste soluţii pentru frăgezirea cărnii trebuie să fie acide), în sosuri şi dressinguri pentru salate.

Răspuns publicat în Cărticica nr. 12/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *