Minestrone

Foto: MIhai Nicolae - Burda România
Foto: MIhai Nicolae – Burda România

Ingrediente
850-1000 ml supă de pui sau de legume
170 g spaghete
10 roșii mari și coapte
2 fire de praz
3 morcovi
5 tulpini de țelină
1 varză mică
2-3 cepe roșii
2 căței de usturoi
3 pumni de busuioc proaspăt
1 lingură ulei de măsline
1-2 linguri parmezan ras
ulei de măsline extravirgin pentru servit

Preparare
1. Cureți, speli și toci morcovii, prazul și ceapa. Tai varza mai mare, nu fideluță.
2. În vasul pentru ciorbă, încălzești uleiul de măsline și călești timp de 15 minute, la foc mic, morcovii, ceapa, prazul, țelina și căței de usturoi tăiați în felii. Adaugi roșiile opărite, decojite și tăiate în cubulețe.
3. Stingi cu supa fierbinte și lași totul să fiarbă 15 minute, la foc mic. Adaugi apoi varza, acoperi vasul cu un capac și lași să mai fiarbă 10 minute. Pui apoi pastele rupte în 2-3 bucăți și busuiocul tăiat mărunt.
După circa 5 minute, oprești focul, condimentezi cu sare și piper după gust.
4. Aduci la masă porțiile împreună cu un supliment de ulei de măsline extravirgin și cu parmezanul ras.

Doina Iordăchescu, Iași

10 porții
45 min

Știai că…
…strămoșul acestei supe dese ce poartă denumirea de minestrone este o supă descrisă în scrierile romane ale lui Marcus Apicius, în zorii acestei ere, în anul 30 e. n? Supa conținea ceapă, usturoi, bob, năut și verdeață. Abia după ce roșiile au fost aduse pe continent, în secolul al XVI-lea, printre ingrediente au apărut cartofii și roșiile. Minestrone nu era un preparat al bucătăriei nobililor, ci al bucătăriei rurale, a celor săraci. În bucătăria genoveză, minestrone conține multe ierburi și se adaugă chiar și sos pesto.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *