Mirajul slăbitului miraculos

Când vine vorba de siluetă suntem întotdeauna interesați de metode noi și ușor de folosit care să ne fie de ajutor în a slăbi și a ne bucura în sfârșit de silueta mult dorită.

 

 

Monica Duță, nutriționist
[email protected]

 

 

 

Trucurile de slăbit precum ceaiurile, pastilele și capsulele de slăbit ne sunt la îndemână. Dar oare sunt într-adevăr eficiente și benefice?
Ceaiuri de folos
Ceaiul are în general un efect calmant, nu conține calorii și reușește să minimizeze efectul „păcatelor culinare” de care ne facem vinovate. Ceaiurile nu
constituie în sine o metodă de slăbit, însă consumate în cadrul unui regim alimentar echilibrat, alături de puțină mișcare, accelerează pierderea în greutate, deoarece elimină toxinele și grăbesc arderea grăsimilor.
Printre cele mai eficiente ceaiuri regăsim ceaiul de frunze de dud care stimulează metabolismul, crește arderile de grăsime și asigură o bună digestie a alimentelor. Se folosesc doar frunzele de dud uscate. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate la 250 g apă,
și se poate consuma după fiecare masă. Alte ceaiuri folositoare sunt ceaiul de cimbrișor, care pune metabolismul leneș la lucru,
ceaiul de rozmarin, care acționează împotriva stratului adipos și combate celulita, ceaiul de anason, un condiment care protejează stomacul și ficatul, de obicei afectate în cazul unui regim de slăbire.
Ceaiul Rooibos sau ceaiul roșu este excelent pentru slăbit deoarece reușește să influențeze comportamentul hormonilor de stres, cei care sunt de vină pentru declanșarea senzației de foame și pentru stocarea grăsimii. De asemenea, antioxidanții din compoziție ajută metabolismul glucozei de sânge, evitând astfel
ridicarea sau scăderea bruscă a glucozei, fapt care induce senzația acută de foame.
„Pastilele de slăbit”:
cu cât mai miraculoase,
cu atât mai periculoase
Există mai multe tipuri de pastile pentru slabit: cele care se eliberează numai sub prescrierea medicală și cele care se pot procura fără prescriere (suplimentele pentru slăbit)
Pastilele care se eliberează sub prescrierea medicului sunt foarte puternice si agresive, cu efecte secundare periculoase, de aceea trebuie prescrise de medic. Acestea sunt indicate doar în cazurile avansate de obezitate când surplusul adipos pune în pericol chiar viața pacientului și nu mai există timp suficient pentru a aștepta rezultatele dietei și sportului, astfel că până la o anumită greutate se folosesc pastilele, apoi se slăbește păstrând doar stilul sănătos de viață.
Alte pastile de slăbit care pot fi achiziționate fără prescripția medicului sunt în permanență subiect de controversă.
Ultimele studii de specialitate fac referință fie la ineficacitate, fie la faptul că ele conțin substanțe foarte periculoase.
În cadrul Congresului Internațional de Obezitate care a avut loc de curând la Stockholm, specialiștii au prezentat rezultatele unor studii care testau pastilele de slăbit. Au fost testate nouă cele mai utilizate suplimente pentru slăbire: o parte din lotul de pacienți au primit suplimentele conform dozajului fiecăruia, iar alții au primit doar pastile placebo. Studiul a durat 8 săptămâni, iar rezultatele au fost aceleași atât pentru cei care au luat suplimentele pentru slăbit cât și pentru cei care luaseră placebo. Concluzia a fost clară: pastilele respective sunt ineficiente și pierderile în greutate sunt doar de natura efectului placebo.
Sunt unele pastile de slăbit care conțin produși adrenergici, amfetamine, sibutramină etc. Acești compuși au reale efecte negative asupra sistemului nervos central, acționând prin determinarea secreției unor hormoni care produc o stare de bine în timpul administrării, pentru ca în momentul întreruperii administrării să inducă o puternică depresie, însoțită și de alte efecte negative:
✔ creșterea frecvenței bătăilor inimii și a tensiunii arteriale
✔ atacuri de panică;
✔ creșterea frecvenței respiratorii;
✔ perturbarea echilibrului hormonal, perturbare ce poate persista ani de zile de la întreruperea tratamentului;
✔ perturbarea metabolismului celulelor nervoase și chiar inhibarea sau exagerarea funcțiilor;
✔ tulburări psihomotorii și tremur;
✔ creșterea valorilor colesterolului și riscul bolilor dislipidemice;
✔ riscul diabetului

FĂRĂ EFORT???
Majoritatea suplimentelor alimentare naturale din plante sunt „ceaiuri sub formă de capsulă” care pur și simplu accelerează și/sau stimulează procesele naturale de purificare ale organismului (laxative, depurative, diuretice), Există însă și categoria de preparate care se declară „extracte naturale” și care ne promit „slăbire rapidă fără efort”. Acestea ar trebui să ne trezească imediat suspiciunea. Pe de o parte deoarece este vorba de extracte hiperconcentrate, care nu există ca atare în natură, iar pe de altă parte, cel mai important lucru, o slăbire de durată implică obligatoriu schimbarea modului de viață. Nu poți slăbi durabil rămânând sănătos dacă nu părăsești viața sedentară și dacă nu contenești să mănânci necontrolat, numai dacă iei niște pastile!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *