Mucenici fierți

Ingrediente
  • 250 g făină
  • 100 ml apă
  • sare
  • 300 g zahăr
  • 300 g miez de nucă 
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 2 linguri făină
  • coaja rasă de la 2 lămâi
  • scorțișoară
 
Preparare
1. Cerni făina într-un castron și o amesteci cu apa călduță, în care ai dizolvat un praf de sare. Frămânți aluatul până când se desprinde cu ușurință de pe masa de lucru.
2. Presari făină pe planșetă și întinzi aluatul în strat de 4-5 mm. Tai mucenicii cu forma specială (de opturi sau de zerouri), trecută de fiecare dată prin făină. Lași mucenicii să se usuce peste noapte pe hârtie, într-o încăpere călduroasă, bine ventilată și cu umiditate scăzută. După aproximativ 6 ore, îi poți întoarce, ca să se usuce mai repede. 
Pentru a grăbi uscarea, îi poți pune într-un strat în tavă, pe hârtie de copt și introduce în cuptorul cald, cu focul stins. 
3. După ce mucenicii s-au uscat, pui la fiert o oală cu 2 l apă și ½ linguriță sare. Când apa clocotește, adaugi mucenicii și reduci intensitatea focului. După 10 minute, pui zahărul, zahărul vanilinat. 2 linguri făină dizolvate în 150 ml apă rece și fierbi încă 5-10 minute. La sfârșit, presari coaja rasă de lămâie și acoperi vasul cu un capac. 
4. Repartizezi în farfurii mucenicii împreună cu zeama în care au fiert. Îi aduci la masă împreună cu nuca măcinată, scorțișoara și restul de zahăr, pentru ca fiecare să-și adauge după gust. 
 
Ștefania Răduță, București
 
10 porții
14 h 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *