Mucenicii, o sărbătoare din moși strămoși

Ziua de 9 martie, conform calendarului Bisericii Ortodoxe, este dedicată sărbătorii creștine a Sfinților 40 de Mucenici sau  Martiri, uciși în cetatea Sevastia, după ce au fost supuși unor chinuri cumplite, din cauza credinței în Iisus Hristos. Fixarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, deoarece, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se face urmând drumul Soarelui. Zilele capricioase „ale babelor” se încheie, locul lor fiind luat de zilele călduroase ale „moșilor”.
Conform tradiției populare, pe 9 martie, sfinții mucenici luau parte la un sobor de dezghețare a pământului și de slobozire a căldurii, bătând cu propriile ciomege în pământul înghețat.
Deschizând ciclul sărbătorilor de primăvară, Mucenicii se suprapun începerii anului agricol tradițional, ceea ce conferă o mai mare însemnătate. La sate se respecta obiceiul de a scoate plugul la arat, în mod festiv. La acest ceremonial, rolul principal îi revenea femeii, care aducea plugarilor o traistă cu mâncare și binecuvânta boii și carul, înconjurându-le de trei ori cu pâine și sare în mână, apoi le stropea cu agheasmă și le afuma cu tămâie. În fața animalelor se așeza un ou: dacă rămânea întreg după punerea în mișcare a plugului, urma un an bogat. În coamele plugului se așeza un colac împletit în forma cifrei 8, păstrat de la Crăciunul precedent, fiind un simbol al fertilității.
 
Confrom tradiția gastronomice, românii obișnuiesc a mânca „mucenici“ sau „măcinici“ (cum sunt denumiți în Muntenia și Dobrogea), „sfinți“ sau „sfințișori“ (în Moldova) sau „brândușei“ (în Banat). Aceștia sunt de fapt niște colăcei rotunzi, în forma cifrei 8, asemănătoare feței unui om, dar se făceau și în formă de albină sau porumbel. În Moldova se prepară din aluat dospit, se coc în cuptor,  apoi se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată, iar în Dobrogea și Muntenia, cel mai ades iau forma unor mici 8, care se fierb în apa, amintind de iezerul în care au fost chinuiți mucenicii. Se servesc aromați și îndulciți după gust, împreună cu nucă măcinată. Se împart rudelor, vecinilor, sărmanilor, pentru pomenirea morților, dar și pentru belșugul anului. 
 
 
 
 
 
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *