Murături asortate, cu usturoi și ardei iuți

Foto Elena Tănăsescu - Burda România
Foto Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 varză roșie
1 conopidă mare
2-3 morcovi
1 țelină mică
1 kg gogonele
500 g ardei capia
500 g castraveciori
câteva crenguțe de mărar
1 legătură frunze de țelină
frunze de vișin
1 lingură piper boabe
2 căpățâni de usturoi
2-3 frunze de dafin
5-6 ardei iuți
4,5 l apă
250 g sare grunjoasă
250 ml oțet

Cum procedezi:
1. Pui la fiert apa cu sarea, oțetul, boabele de piper și frunzele de dafin. Speli legumele și verdeața și le lași să se scurgă. Cureți morcovii, țelina, ardeii, usturoiul și conopida. Tai țelina în felii groase, varza în 6 bucăți și ardeii în felii. Desfaci conopida în buchețele, iar castraveții îi crestezi la capete, ca să se pătrundă.
2. Pui legumele în borcane mari, de 2-3 kg și, printre ele, introduci frunze de vișin și mărar, care ajută murăturile să se păstreze tari. În fiecare borcan, așezi deasupra câțiva căței de usturoi și bucăți de bețe de mărar.
3. Legi borcanele cu celofan dublu și le lași într-un loc călduros, până se limpezește lichidul, apoi le depozitezi la rece, în cămară sau pivniță.

Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *