Nămolul sapropelic de Techirghiol – nestemata litoralului românesc

namol 2

 

 

 

 

Interviu cu

Dr. Olga Surdu
Medic primar balneofizioterapie și recuperare medicală
Director medical al Sanatoriului balnear și de recuperare Techirghiol
Doctor în științe medicale

 

Doamnă doctor, aveți o carte de vizită impresionantă. De când vă desfășurați activitatea la Sanatoriul balnear și de recuperare Techirghiol?

Lucrez în sanatoriu din 1988. În afară de activitatea profesională și de îngrijire a pacienților, am desfășurat activitate didactică la Universitatea Ovidius și, tot în cadrul Universității, am avut o activitate de cercetare, materializată în trei proiecte de cercetare finalizate, în care am fost director de proiect.
Înainte de acestea, am participat la alte trei proiecte de cercetare. Cu unul dintre ele am obținut pentru modelul teoretic, în 2002, la Târgul de invenții de la Bruxelles, medalia de aur, iar cu modelul experimental, în 2007, la Târgul de inventică de la Geneva, am obținut medalia de aur, cupă de la Universitatea Politehnică din Hong Kong și o invitație la Târgul femeilor. Sunt coautor la 29 de lucrări, care au ca tematică nămolul sapropelic de Techirghiol, am scris și o carte pe tema nămolului de Techirgiol.
Teza de doctorat, aproape finalizată, se bazează pe un studiu histologic al tegumentului după aplicația terapeutică cu nămol și este de noutate internațională.inventator de la Seul, de anul viitor. Sunt coautor la 29 de lucrări, care au ca tematică nămolul sapropelic de Techirghiol, am scris și o carte pe tema nămolului de Techirgiol.
Teza de doctorat, aproape finalizată, se bazează pe un studiu histologic al tegumentului după aplicația terapeutică cu nămol și este de noutate internațională.
Care este istoria sanatoriului?
Clădirea în care el funcționează acum este atestată din 1972, când sistemul sanitar a fost reformat și s-au pus bazele acestui sanatoriu. Activitatea medicală se desfășoară fără încetare în Techirghiol, cu nămol și apă sărată, din 1899, când a fost inaugurat Sanatoriul balnear-maritim, patronat de Eforia spitalelor civile de la Techirghiol.
Ca factor de început, în 1881, Hagi Pandele a transformat un grajd vechi, pe care l-a zugrăvit și l-a împărțit în odăi, iar dintr-un ceaun și pirostrii a făcut prima instalație de băi calde.
În timp, activitatea balneară s-a dezvoltat în jurul lacului și au apărut celelalte stațiuni. În perioada interbelică, a funcționat fiind un laborator de cercetare științifică, acesta fiind visul profesorului Mrazec, care spunea că aici se găsesc adunate toate premisele pentru o activitate valoroasă de cercetare. Suntem aproape să îndeplinim visul doctorului Mrazec, deoarece în schema de organizare a sanatoriului avem și un departament de cercetare pe care îl vom activa în curând.
Care sunt factorii de mediu specifici zonei, care permit această activitate atât de valoroasă pentru sănătatea omului?
Factorii care au permis dezvoltarea activității medicale și de cercetare în această zonă sunt:
climatul de stepă marină, un climat excitant-tonifiant în sezonul estival
apa lacului–o apă clorosodică, sulfatată, bromurată

nămolul sapropelic din depozitul de pe fundul lacului.

Ce proprietăți are nămolul sapropelic de Techirghiol și care sunt beneficiile aduse organismului?
Cele trei insule de pe fundul lacului au o valoare deosebită. Folosim nămolul în trei modalități diferite de aplicare: împachetări calde cu nămol și baia generală cu nămol, care se fac în incinta sanatoriului și opțiunea cu nămol rece, practicată pe malul lacului, după metoda antică egipteană. La această din urmă variantă, proba timpului și-a spus cuvântul, iar acum nu mai avem decât să dezvăluim mecanismele prin care acționează. În balneologie și peloidoterapie, mecanismele de acțiune nu sunt foarte bine cunoscute. Cercetarea suferă de anumite probleme generate de specificul activității. Există o activitate demonstrată în combaterea reumatismelor, în controlarea fenomenelor funcționale din reumatismele inflamatorii, cu un efect de protejare a cartilagiului articular, cu efecte favorabile în prevenirea și combaterea artrozelor. Are de asemenea un efect de reducere a radicalilor liberi de oxigen, care sunt implicați în fenomenele de îmbătrânire, în inflamații și în alte procese patologice ale organismului. Putem vorbi de gerontoprofilaxie, care se poate face folosind nămolul. Efectele produse de aplicația cu nămol asupra tegumentului pot avea rezultate deosebite în cosmetică și în cosmetologie, folosirea nămolului ca remediu cosmetic fiind deosebit de valoroasă.
În afară de aceste efecte cunoscute de aproape toată lumea, se adaugă și efectul de combatere a sterilității și infertilității.
Este unul dintre efectele cunoscute din Antichitate, dar destul de puțin elucidat în momentul actual.
Un alt efect deosebit de valoros este tratamentul psoriazisului, o boală neplăcută și stânjenitoare, nămolul de Techirghiol având efecte comparabile cu cele care se obțin la Marea Moartă, cu deosebirea că noi nu facem atât de multă reclamă, cât ar fi trebuit de altfel.
Ce terapii se realizează la Sanatoriul Techirghiol pentru prevenirea și tratarea diverselor tipuri de afecțiuni?
În primul rând, ca metodă terapeutică, balneoterapia, în general, peloidoterapia, sunt terapii holistice, adresându-se organismului în întregul lui, nu doar unui singur fenomen.
În momentul actual, când viața cotidiană este stresantă, programul este dur, având în jurul nostru câmpuri electrice, electromagnetice, cufundarea corpului într-o apă minerală, într-un ambient acvatic natural, are efecte deosebite, fiind o întoarcere la mediul ancestral, filogenetic și ontogenetic, care în final duce la echilibrarea întregului organism.
Este lucrul cel mai semnificativ în ceea ce privește balneoterapia și este motivul pentru care este indicată în profilaxia tuturor bolilor.
Un pachet de astfel de proceduri, constând în 10-12 băi într-un an, asigură o bună funcționare a organismului pentru tot anul următor. Acesta este și motivul pentru care, în Europa occidentală, se află într-o continuă înflorire conceptul de SPA, care nu este altceva decât partea de profilaxie a balneologiei. Acesta s-a dezvoltat separat și, fiind vorba de oameni sănătoși, se desfășoară
într-un ambient cu un grad ridicat de confort, cu facilități de distracție și alt tip de programe.
Noi avem toată gama de proceduri de hidrotermoterapie cu nămol, în toate domeniile termice: termoneutralitate, terapie contrastantă, hipertermie, băi de sare. Se fac alternativ aplicații de nămol, dar și cu apă sărată, pentru că și apa are valențe terapeutice deosebite. Există și proceduri de masaj clasic uscat, hidromasaj, duș subacvatic, kinetoterapie, masoterapie. Noi folosim aceste proceduri în mod terapeutic, facem foarte puțină profilaxie, deoarece avem foarte mulți pacienți, dintre care unii vin de 8-10 ani, le cunoaștem copiii sau nepoții.
Noi ne adresăm în principal afecțiunilor aparatului locomotor: reumatisme cronice, degenerative și inflamatorii, stări posttraumatice, suferințe neurologice.
Ca afecțiuni asociate, beneficiază de tratament tulburările circulatorii periferice, afecțiunile respiratorii.
Pentru bolile respiratorii (astm bronșic, laringite cronice), ca și afecțiuni secundare, folosim cu succes aerosolii.
Care sunt contraindicațiile acestor tratamente?
Grija noastră principală este să protejăm elanul pacienților care vor tot nămolul, soarele și băile din lume din prima zi.
În primul rând, la capitolul contraindicații intră toate bolile infectocontagioase, toată patologia tumorală, lăuzia, stările fiziologice.
La afecțiunile cardiovasculare, cele mai semnificative de altfel, aceste tratamente sunt contraindicate, pentru că principala verigă suprasolicitată este aparatul cardiovascular.
Există modalități de modulare a prescripțiilor terapeutice, pe care pacienții le acceptă sau nu, dar în cele din urmă reușim să-i mulțumim și să le facem un bine. Chiar dacă vin hotărâți să facă împachetare cu nămol, dar din cauza unei alte afecțiuni nu pot face aceste împachetări, încercăm să le oferim alte proceduri, spre exemplu cataplasmele.
Ce servicii oferă sanatoriul?
Ca și structură, avem o secție sanatorială, în care pacienții ajung la noi cu bilet de la Casa pensiilor, de la sindicate, de la agenții de turism. Avem două secții de recuperare tip spital, în care pacienții vin cu trimitere de la medicul specialist. Ei trebuie să facă deasemenea și o programare prealabilă, lucru important de precizat, pentru că sunt situații când vin la noi și nu avem unde să-i cazăm.
Apar uneori și riscuri, pentru că medicul de familie dă trimitere pentru recuperare și pacientul, în momentul în care vine la noi, este într-o stare care nu-i permite tratamentul de recuperare. De aceea, avem o comisie de internare, evaluăm acest tip de pacienți.
Sanatoriul având și un laborator de analize biochimice și unul de radiologie.
Cât durează o cură balneară la Sanatoriul Techirghiol?
Pacienții trebuie să stea minimum 12 zile, care este o perioadă suficientă. Există însă situații în care patologia necesită mai multe zile și atunci putem prelungi până la 18 sau 20 de zile. Pacienții care vin cu bilete de la Casa pensiilor stau 18 zile și beneficiază de tratament 13-14 zile.
Pentru o cură profilactică, perioada este de 7 zile, suficiente pentru a-l remonta pe pacient pentru un an întreg. Pentru cele două secții de recuperare, pacientul plătește doar 30% din contravaloarea zilei de spitalizare, iar Casa de asigurări decontează restul.
Care este mesajul pe care îl transmiteți cititorilor Cărticelei Practic(e)?
Cum se apropie vara, două teme devin foarte importante: factorul cancerigen al radiațiilor ultraviolete și deteriorarea nămolului.
Pentru condițiile actuale, în care românul este turist pentru cel mult 7-10 zile, riscul expunerii la soare nu este cel de cancer, ci de arsuri calorice. Le recomand părinților și bunicilor să-și lase copiii să se joace în apă, chiar dacă este ceva mai rece. Joaca în apa mării, are efecte excelente asupra sănătății copilului. Îi stimulează secreția hormonului de creștere și astfel, după un sejur la malul apei, copilul va crește 5-6 cm. Neapărat, însă, copilul trebuie să aibă pe cap o pălăriuță, și nu o șapcă, deoarece aceasta nu-l protejează la fel de bine de razele soarelui. Dacă se face plajă la malul mării, este bine să se dea cu o cremă protectoare și să se țină seama că radiația ultravioletă, deoarece radiația infraroșie este și sub apă, și sub umbrelă, și sub cort, peste tot.
Nămolul comercializat în zone mai depărtate de Techirghiol este luat din sursa noastră de evacuare, fiind un nămol deja folosit, deci nu mai are aceleași proprietăți, chiar dacă unele dintre ele se regenerează într-o oarecare măsură.
Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica Bucătărie fără foc nr. 6/2007


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *