O sărbătoare a orașului București și a sportului pentru toți

Maratonul București, care are loc anul acesta pe 14 și 15 octombrie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 10.

În 2007, Bucureștiul a intrat în clubul select al capitalelor lumii care găzduiesc suprema cursă de 42,195 km, care și-a ucis primul alergător, vestitul războinic grec din anul 490 î.H., dar a făcut apoi gloria atleților. De atunci au trecut 10 ani, zece ediții; nu am lipsit niciodată de la această sărbătoare a sportului, care a crescut de la an la an. Mai mulți participanți, mai buni, din ce în ce mai valoroase premii. A devenit mult mai simplu să te antrenezi prin parcuri și pe străzi, alergarea a început să fie văzută ca normalitate. Iar bucuria maratonului a crescut de la an la an.

Valeria Răcilă van Groeningen, președintele Bucharest Running Cluborganizatorul Maratonului București

Maratonul București este pentru mine un proiect de suflet. Am alergat maratoane în toată lumea și mi-am dorit ca și Bucureștiul să aibă un asemenea eveniment, care depășește latura sportivă și devine o sărbătoare a orașului.
Mi-am făcut o echipă extraordinară, am găsit sponsori, personalități din sport și artă care ne-au susținut, am avut suportul instituțiilor statului și astfel visul a devenit realitate. Avem acum mii de alergători, dar câștigul cel mai important e „marathonmania“ creată de pasionații de alergare din România.

Oana Năstase, director Bucharest Running Club

Anul acesta ne pregătim de sărbătoare de nota 10: 10 ani, 10 ediții ale Maratonului București Raiffeisen Bank, 10 ocazii de a promova România și Bucureștiul, de a aduce turiști străini în țară, de a le arăta locurile frumoase ale Capitalei. Avem ONG-uri și cauze noi pentru care oamenii pot alerga și dona, avem posibilități de voluntariat – pe prima platformă de voluntariat sportiv VoluntarInSport.ro, avem concursuri pe facebook care se derulează chiar acum, precum și multe premii. Noutățile sunt frumoase:

– cursa de 10 km Vodafone a fost cerută de masa alergătorilor – sunt cei care ar fi alergat la ștafeta de 4 x 10, dar le era greu să găsească alți trei coechipieri;

– un traseu care străbate orașul până în zona de nord, spre Piața Victoriei și Arcul de Triumf;

– avem puncte de start diferite față de cele de sosire și curse consecutive și în zile diferite pentru a lăsa alergătorii să se desfășoare lejer;

– live streaming pe toată durata evenimentului pe bucuresti-maraton.ro și pe FB/BucharestMarathon;

– toți alergătorii la cursele lungi primesc tricou tehnic de alergare Adidas din vârful de gamă al sezonului – iar acest lucru nu este deloc de la sine înțeles; evenimentele surori mai mari europene și mondiale dau cel mult un tricou de finisher din bumbac, fără măsură corelată.

Ideal este să sosești la start cu o oră înainte, ca să ai timp să faci încălzirea, să treci pe la garderobă și să te aliniezi pe culoarele de start. Cu două ore înainte de alergare, mănâncă ceva ușor, iar în timpul cursei, ai grijă să te hidratezi. La sosire trebuie să lași cipul de înregistrare a timpului la voluntarii care încearcă să-l recupereze; apoi să mergi câteva sute de metri pentru a ieși treptat din efort. Ai grijă să treci prin punctele de control și să porți cipul așa cum este descris în  instrucțiuni; altfel, riști să fii descalificat automat. Anul acesta vrem să aplicăm pentru categorie internațională (Bronze Label) la Asociația Internațională a Federațiilor Atletice; astfel, așezăm Bucureștiul pe harta orașelor din fruntea clasamentului mondial. Iată o contribuție la brandul de țară: oameni mândri de țara lor, care fac sport, au spirit civic, caritabil, își depășesc limitele, sunt frumoși și civilizați.

Despre tehnica alergării vorbim cu  dr. Șerban Damian, nutriționist și președinte Ro Club Maraton.

Ce faci dacă ai de alergat 4 km, 20 km sau 40 km?

Distanța pe care o avem de parcurs dictează intensitatea efortului. Cursele rapide (3-5 km) pot fi alergate aproape de pragul anaerob, deci cu puls mare, aproape de 85-95% din maximum. Semimaratonul presupune o intensitate mai redusă a efortului, undeva la 80-85% din maximum, iar maratonul poate coborî și la 75% din maximum. Intensitatea trebuie ajustată în funcție de durată, pentru că, dacă pornim tare de la început, ne consumăm rapid resursele și apoi nu putem termina cursa. Aceste aspecte se învață prin antrenamente.

Ce ar trebui să faci cu o săptămână înainte de cursă?

Lasă corpul să se odihnească și să acumuleze energie, nu „îngrășa porcul“ ca înainte de examene;  în sport, asta nu funcționează, ba din contră. Cel mai bine este să reducem volumul și intensitatea antrenamentelor, să mâncăm mai consistent și ne relaxăm.

Ce este bine să faci imediat după cursă?

Să te hidratezi. Cantitatea de apă depinde de durata efortului și de temperatura ambientală. O cursă de câteva ore trebuie neapărat recompensată cu o masă consistentă bogată în carbohidrați și proteine (paste cu carne, orez cu carne, fructe etc.). Apoi, odihnă și poate masaj, pentru o refacere mai rapidă. Asta nu înseamnă că în săptămâna următoare cursei zacem în pat, ci înseamnă să facem antrenamente mai ușoare, eventual altceva decât alergare (înot, de exemplu). O alimentație echilibrată îi va asigura organismului nutrienții necesari refacerii musculaturii.

Iată ce spun colegele alergătoare:

Andreea Cohuț: 

Alerg la Maratonul București pentru atmosferă: mulți susținători,  oameni care te aplaudă, voluntari care te încurajează, muzică antrenantă. Una e să alergi prin parc, alta e să participi la o cursă oficială, cronometrată, împreună cu alte câteva mii de oameni, inclusiv cu alergători profesioniști.

Magdalena Voicheci:

Pentru mine, ideea participării la astfel de curse a fost un exercițiu de educare a voinței. Și, repet, atmosfera chiar te ajută să vrei să mergi mai departe, la alte și alte curse, să cunoști oameni și locuri deosebite. Și prieteniile se
leagă parcă și mai frumos.

Irina Daniela Constantinescu (iubescsportul.ro):

Trebuie să te aștepți la emoții când participi la o astfel de cursă. Și gânduri de genul „cine m-a pus, nu puteam să stau liniștită?“ Dar de cele mai multe ori, dacă distanta este corect aleasă, imediat după ce se duce euforia finișului îți zici: „Puteam mai mult“. La o cursă, vei alerga întotdeauna mai repede decât te aștepți, pentru că energia mulțimii te va purta atât de natural, încât vei rămâne surprinsă. Nu te lăsa dusă însă de valul celor din fața ta și evită să alergi mult mai repede decât ești antrenată – asta va duce la o oboseală accelerată, care îți poate ruina cursa. Chiar dacă în fața ta sunt vitezomani, tu aleargă în ritmul tău, în care te simți confortabil și te poți bucura de experiență.

În perioada antrenamentelor eu evit prăjelile, zahărul, sucurile acidulate, țigările. De altfel, în mod natural, corpul nu va accepta ușor mâncărurile care nu îți fac bine. Când începi să faci sport, se trezește un fel de doctor interior care îți dictează natural ce îți face bine și ce nu. Cu o zi înainte de cursă, se recomandă să mănânci paste, să te „încarci cu carbohidrați“ cum se încarcă o baterie.  Carbohidrații îți vor da energie pentru alergarea de a doua zi, dar nu exagera cu cantitatea, mai ales seara. În dimineața cursei, vei vrea să te simți ușoară.

Recuperarea după efort este dată de alimentație și, mai ales, de somn. Cu cât vei putea dormi mai mult, cu atât va fi mai bine. Nu face antrenamentele de alergare seara târziu: hormonii de fericire secretați în urma alergării te vor ține trează câteva ore din noapte, răpindu-ți din somnul de care ai nevoie.

Articol de Roxana MelnicuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *