Oala sub presiune

Oala_MG_9709Oala sub presiune este o ustensilă indispensabilă din bucătăria oricărei femei moderne, deoarece permite gătirea rapidă a preparatelor.
Introducerea acestui sistem de gătit se datorează prototipului inventatorului francez Denis Papin (1679). Acesta se numea „digesteur“, însă nu s-a bucurat de un succes comercial.
În 1927, o firmă germană a început să comercializeze propriul model, dar abia
după Al Doilea Război Mondial a luat amploare această metodă rapidă de gătit.

Mecanismul de funcționare

Ideea inventării oalei sub presiune se bazează pe un principiu esențial în fizică, și anume faptul că apa nu fierbe întotdeauna la 100 ºC, punctul de fierbere a apei depinzând de presiunea atmosferică.
În orice tip de oală tradițională, apa fierbe la o temperatură de aproximativ 100ºC și nu este posibil să supui alimentele unei temperaturi mai mari decât aceasta. La oala sub presiune este însă posibil să blochezi eliminarea aerului și a aburilor, ceea ce va determina o creștere a presiunii din interior, care va ajunge la valori mari. Temperatura de fierbere va crește până la 120ºC sau chiar mai mult, iar timpul de preparare se va reduce astfel foarte mult.
Pentru a se evita presiunea și temperaturile foarte înalte, coacerea se poate regla printr-o valvă de siguranță, aceasta fiind principala inovație tehnică a oalei sub presiune. În cazul unei presiuni excesive, valva se va ridica și va permite eliminarea vaporilor de abur și a picăturilor de apă. Astfel temperatura va scădea sub 100ºC și presiunea se va normaliza.

Avantaje și dezavantaje ale folosirii oalei sub presiune

Cel mai important avantaj este cu siguranță economia de timp. Consumul de energie se reduce, deoarece pierderile de căldură sunt minime și coacerea se face la foc mic. De asemenea, oala sub presiune ajută în general la păstrarea diferitelor substanțe nutritive, iar pentru pregătirea alimentelor se folosesc cantități mai mici de grăsime și apă.
Un dezavantaj al acestui sistem de gătire sub presiune este că nu se poate folosi în cazul tuturor rețetelor. Printre alimentele cele mai potrivite sunt cerealele și legumele. Oala sub presiune este indicată mai ales în cazul rețetelor care au un timp de preparare mai mare de 45 de minute, cum ar fi ciorbele, supele, stufatul, tocănițele, mâncărurile pe bază de carne care necesită o fierbere îndelungată (vită, oaie etc.). Oala sub presiune nu este recomandată în cazul alimentelor sensibile la căldură, cum este uleiul de floarea-soarelui, și nici în cazul alimentelor care se gătesc rapid, de exemplu pilaful, sau care necesită un timp de coacere precis.
Reguli pentru folosirea corectă a oalei sub presiune:
– evitați să umpleți prea mult oala, pentru ca alimentele să nu astupe valva
de siguranță;
– deschideți capacul oalei numai când șuieratul a dispărut, arătând că presiunea din interior e egală cu aceea din exterior;
-spălați bine oala, mai ales în zona garniturii, evitând să folosiți materiale abrazive sau care conțin clor.

Un articol publicat în Cărticica Rețete rapide de vară nr. 6-2008Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *