Orez sârbesc

Ingrediente

  • 2-3 ardei
  • 3 morcovi
  • 2 cepe
  • 200 g mazăre
  • 200 g ciuperci din conservă
  • 150 g roșii decojite din conservă sau bulion
  • 200 g orez cu bobul rotund
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • condiment din legume uscate
  • ½ linguriţă boabe de piper
  • ½ legătură mărar sau pătrunjel
  • 1 cățel de usturoi

Preparare
1. Alegi orezul, îl speli în mai multe ape şi îl laşi în apă rece cât să îl acopere, până pregăteşti legumele. Fierbi 500 ml apă şi dizolvi condiment din legume uscate după gust.
2. Cureţi legumele, apoi le speli şi le tai după preferinţă: felioare, fâşii, bastonaşe sau cuburi. Dacă foloseşti roşii, le mărunţeşti.
3. Într-o tigaie aşezată pe foc mijlociu, căleşti puţin legumele în uleiul de măsline încins, amestecând continuu. Adaugi orezul şi continui să le căleşti împreună, iar după 1-2 minute, torni câte puţină apă caldă, în care ai dizolvat condimentul din legume. Presari boabele de piper, reduci intensitatea focului la mic şi fierbi până scade orezul. Amesteci pentru a nu se lipi de baza vasului. Pui roşiile şi felioare de usturoi şi continui fierberea pentru 3 minute, amestecând.
4. Presari fiecare porţie cu mărar sau pătrunjel fin tocat. Este o reţetă excelentă pentru zilele de post sau pentru garnitură la o friptură de pui.

Gabriela Molnar, Dej, jud. Cluj

Sfatul nostru
După ce ai adăugat toată apa, prepară orezul la cuptor, într-un vas termorezistent. Astfel iese mai puţin lipicios şi nu trebuie să supraveghezi îndeaproape prepararea.

6 porţii
30 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *