Orezul nedecorticat,bogat în fier, fibre și vitamine din grupul B

Salata de orez cu sfecla rosie_MG_1910_

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Care este conținutul nutritiv al orezului?

Orezul este o plantă din familia gramineelor, originar din Asia răsăriteană. Conform ASEAN – Asociației națiunilor din sud-estul Asiei, conținutul orezului depinde de tipul acestuia, cel mai bogat în proteine și fibre fiind orezul brun. De asemenea, orezul conține fier și zinc.

2. În ce afecțiuni se recomandă orezul?

Orezul este cunoscut pentru efectul pozitiv pe care îl are în bolile diareice acute, mai ales la nou-născut și sugar. Persoanele care au tendințe de constipație ar trebui să evite consumul de orez.

3. Este benefică pentru organism cura de slăbire cu orez?

Cura de slăbire cu orez este o cură unidirecțională, care poate sărăci organismul în principii alimentare. De fapt, o dietă folosită în curele de slăbire poate fi considerată științifică dacă va conține și proteine, și lipide, și glucide, dar din alimente cu conținut caloric redus. Orice dietă restrictive poate crea dezechilibre metabolice severe, dar și apariția efectului de revenire la greutatea anterioară dietei și chiar la depășirea acestei greutăți.

4. Care este deosebirea dintre orezul decorticat și cel nedecorticat?

Orezul nedecorticat are culoarea  roșie și conține mai mult fier și fibre. Orezul decorticat doar de coaja tare, exterioară, este orezul brun, bogat în vitamina B și mai bogat în fibre decât orezul alb.

Orezul alb obținut prin îndepărtarea tărâțelor este mai sărac în substanțe nutritive, de aceea producătorii obișnuiesc să îi adauge substanțe nutritive: fier, vitamina B6, B1 și B12.

5. Este orezul cu bob lung superior celui cu bob rotund?

Valoarea nutritivă a orezului nu este dată de forma bobului. Există însă diferențe între calitățile organileptice ale diferitelor tipuri de orez.

6. Care dintre soiurile de orez existente pe piață se recomandă a fi consumate?

Din punct de vedere nutrițional, se recomandă soiurile de orez nedecorticat, prin bogăția lor în fier, fibre și vitamine din grupul B.

Interviu cu dr. Daniela Goldstein, medic primar endocrinolog, doctor în științe medicale

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica Rețete rapide 1/2007Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *