Ouă pe pat de piure, cu sos de cașcaval

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingrediente
  • 4 ouă
  • 4 cartofi
  • 100 ml lapte
  • 100 g smântână
  • 2 gălbenușuri
  • câte 2 linguri unt și pesmet pentru vas 
  • sare
Pentru sos
  • 1 linguriță unt
  • 2 linguri făină
  • 100 ml lapte
  • 4-5 linguri cașcaval
  • 1 linguriță boia dulce sau pastă de roșii
 
Preparare
1.Cureți cartofii de coajă, îi tai în cuburi și îi pui la fiert pentru 20 de minute, în apă cu sare. Când sunt bine fierți, îi zdrobești și îi amesteci cu laptele, smântâna, gălbenușurile și sare după gust, până obții o pastă omogenă. 
2.Ungi cu unt și tapetezi cu pesmet un vas termorezistent. Pui piureul și, cu dosul unei linguri, faci niște adâncituri în care torni conținutul ouălor, fără să spargi gălbenușurile. Introduci vasul în cuptorul cald, la foc mijlociu, pentru 10 minute. 
3.Între timp, prepari sosul de cașcaval. Amesteci untul moale cu făina, apoi diluezi cu laptele, adăugând boiaua sau pasta de tomate și 50-100 ml apă. 
4.Scoți preparatul din cuptor și îl stropești uniform cu sosul, apoi introduci vasul în cuptor, pentru alte 10 minute. Servești preparatul cald, eventual presărat cu parmezan ras fin.
 
Elena Văduva, Laloșu, jud. Vâlcea
 
4 porții
55 min
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *