Pâine cu mălai

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 300 g mălai
  • 75 g drojdie
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou
  • circa 400 ml apă
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri untură pentru tavă

Preparare
1. Din mălai și 1 litru apă, faci o mămăliguță moale pe care o răstorni pe un platou și o lași să se răcească.
2. Pregătești maiaua din drojdie, zahăr, 100 ml apă călduță și 1 lingură făină. O lași să dospească timp de 20 de minute.
3. Cerni făina într-un castron cu volumul de 5 litri. Încorporezi în făină maiaua, sarea și mămăliguța mărunțită cât mai fin. Torni treptat apă călduță pentru a obține un aluat potrivit de tare, pe care îl frămânți energic, cu mâinile unse cu ulei. Lași aluatul să dospească la cald, timp de 1 oră.
4. Ungi cu untură o tavă mare. Modelezi suluri de aluat cu grosimea de 2-3 mm și le împletești în trei. Așezi pâinișoarele în tavă și le lași să dospească la cald timp de 30 de minute. Înțepi aluatul din loc în loc cu o furculiță și ungi pâinișoarele cu ou bătut.
5. Coci pâinile în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 35-40 de minute. După ce s-au rumenit, le scoți din cuptor și le lași să se răcească, acoperindu-le cu un prosop de bucătărie.

Ana Gavra, Arad

5 bucăți
3 h



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *