Pâine cu șuncă și cașcaval

Mirosul pâinii calde umple casa de bucurie și parcă devii alt om. Îmi amintesc, acum mulți ani, când am frământat prima dată un aluat de pâine. Credeam că nu se mai termină și că nu voi reuși niciodată. Nu a fost așa. Deși greu, am avut și satisfacția lucrului bine făcut, o pâine rumenă, aburindă, cu gust adevărat de făină din grâu, sățioasă, dar mai ales hrănitoare și sănătoasă.

Ingrediente
Pentru aluat

  • 800 g făină albă de grâu
  • 1 ½ plic drojdie uscată
  • 20 ml ulei de măsline
  • 10 g sare
  • 10 g praf de usturoi
  • 300 ml apă

Pentru umplutură

  • 200 g cașcaval
  • 1 linguriță chimen
  • 150 g șuncă
  • 1 linguriță frunze de salvie
  • 1 albuș

Preparare
1.    Amesteci într-un vas făina cu drojdia, praful de usturoi și sarea. Adaugi treptat apa călduță și frămânți aluatul cu mâinile unse cu ulei, până când nu se mai lipește de vas și de mână.
2.    Presari făină, acoperi aluatul cu un șervet și-l lași la cald până când își dublează volumul.
3.    Între timp, tai șunca și cașcavalul în cubulețe.
4.    Întinzi aluatul sub forma a două dreptunghiuri lungi cât tava. Presari pe o porțiune cașcaval și chimen, iar pe cea rămasă, șuncă și salvie. Rulezi aluatul și îl așezi în tăvi unse cu ulei, pentru ultima dospire, care va dura 30 de minute.
5.    Ungi pâinea cu oul bătut și o coci în cuptorul preîncălzit, la foc mijlciu, timp de 45 de minute. O tai numai după ce s-a răcit complet.

Mariana Elisabeta Bodean, Deva, jud. Hunedoara

2 bucăți
3 h



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *