Papaya, un adevărat panaceu

Este o plantă care face parte din familia Caricaceae, fiind originară din zona tropicală a Americii Centrale, cele mai vechi dovezi datând din 1519. Este foarte răspândită în Brazilia și Insulele Hawai. Se cultivă și în zona Mediteranei, în Israel, iar în Italia cu precădere în Sicilia, mai ales în sere, în perioada de iarnă. În lumea întreagă se cultivă peste 50 de specii de papaya.
 
Proprietăți nutritive
Papaya este un fruct hipocaloric (are doar 39 Kcal/100 g), conține o cantitate apreciabilă de vitamina C (60 mg/100 g, la fel ca portocala), vitamina A (1/4 din cantitatea conținută de morcovi), calciu, potasiu. Conține de asemenea papaină, o substanță proteolitică asemănătoare bromelinei din ananas, capabilă să separe legăturile dintre aminoacizi și să digere catenele proteice. Papaya poate fi utilizată ca atare sau ca extras, în cazul digestiei lente, caracterizate prin diaree și malabsorbție din cauza insuficienței pancreatice. Papaina a fost folosită și în tratarea herniei de disc, fiind folosită sub formă de injecții. 
Papaya fermentată: un bun remediu
Aborigenii australieni cunoșteau de secole efectele benefice ale papayei asupra organismului, aceasta constituind un aliment de bază al dietei lor, grație bogăției de substanțe nutritive. Mari exploratori precum Cristofor Columb, Marco Polo, Vasco da Gama și Magellan s-au întors din expediții cunoscând beneficiile acestui fruct asupra sănătății. Columb a notat că papaya consumată după masă poate preveni problemele digestive, iar Marco Polo i-a verificat eficacitatea asupra scorbutului (boală cauzată de carența de vitamina C, foarte răspândită în Antichitate printre navigatori, care stăteau mult timp pe mare, fără a se putea aproviziona cu alimente proaspete).
Papaya conține numeroși antioxidanți: seleniu, flavonoide, caroten și provitamina A. După ce omul de știință Luc Montagner a promovat papaya ca un puternic antioxidant, aceasta a devenit un panaceu, luând locului aloei vera. Deși nu au existat cercetări științifice, se pare că papaya și-a dovedit eficacitatea în boli precum Parkinson, Alzheimer sau alte boli degenerative. Unicul studiu, efectuat pe animale, a demonstrat că papaya reduce pierderea memoriei indusă de medicamente. Flavonoidele reglează permeabilitatea vaselor de sânge, fiind importante pentru microcirculația și circulația generală a sângelui.
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *