Pastele trebuie să facă parte dintr-o dietă variată și echilibrată

1. Care este conținutul nutritiv al pastelor?

Pastele făinoase sunt produse derivate din cereale, având în compoziție aproximativ 75 % glucide din amidon, proteine în cantitate mică, fosfor și potasiu. Prin adăugarea de ou la prepararea pastelor făinoase, se îmbogățește conținutul nutritiv cu proteine și vitamine.

2. În ce afecțiuni se recomandă consumarea pastelor?

Deoarece făina albă din care sunt produse are conținut mic de fitați (acid care împiedică absorbția calciului), pastele trebuie consumate de preferință de către grupele de populație cu un necesar crescut de calciu, cum sunt femeile în perioada maternității ș copiii. De asemenea, în afecțiunile cu intoleranță la fibre (gastrite, ulcer gastric sau duodenal), ele pot înlocui făina integrală.

3. În ce afecțiuni nu se recomandă consumarea pastelor?

Există un dezechilibru între fosfor și calciu în pastele făinoase, de aceea nu trebuie să depășească în medie 50-80 g zilnic în rația unui adult sănătos, pentrua nu crea dezechilibre în metabolismul calciului. Din cauza conținutului caloric bogat, trebuie consumate cu moderație în obezitate, dislipidemii și diabet zaharat. Folosite în mod excesiv, mai ales în alimentația copiilor, pentru a înlocui alimnete mai scumpe (carne, lapte, ouă), pastele pot induce deficite de proteine de calitate superioară, de vitamina B1 și calciu, cu consecințe asupra ritmului normal de creștere și dezvoltare.

4. Cu ce nu trebuie să fie asociate pastele?

Pastele făinoase trebuie să facă parte dintr-o dietă variată și echilibrată, care să cuprindă  atât legume și fructe, produse lactate, de preferat degresate, carne slabă, dar și cereale integrale, fiecare dintre acestea fiind necesare unui organism sănătos. Consumul de paste făinoase în cantități mari, asociat cu dulciuri rafinate și alte derivate obținute din făina albă, poate produce pe termen lung la apariția dezechilibrelor nutriționale, cu instalarea obezității, dislipidemiilor, diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, a deficitelor vitaminice și de calciu.

Interviu cu dr. Alina Jiletcovici, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica Rețete rapide 1/2007

Paste cu branza si spanacIMG_7583_Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *