Păstrăv umplut

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

INGREDIENTE

1 păstrăv mare
miezul a 4 felii de franzelă
150 ml lapte
75 g stafide
3 ouă
50 g unt
50 ml ulei
2 cepe
1 lămâie
1 legătură pătrunjel
sare
piper

PREPARARE
1. Cureți peștele de solzi, îi tai capul și aripioarele și îi scoți viscerele fără să îl tai pe burtă.
Îl speli bine atât la exterior, cât și în interior. În zona gâtului desprinzi carnea de piele, prinzi cu o mână capătul coloanei vertebrale, iar cu cealaltă întorci pielea peștelui pe dos și o tragi cu grijă spre
coadă, astfel încât să-ți rămână întreagă.
2. Înmoi pâinea în lapte. Cureți, speli și tai mărunt ceapa, apoi o călești în unt. Desprinzi cu grijă carnea de pește de pe oase și piele și o treci prin mașina de tocat carne împreună cu pâinea și ceapa. Adaugi pătrunjelul tocat mărunt, ouăle bătute, stafidele, sare și piper după gust.
3. Umpli păstrăvul cu acest amestec, fără să îndeși umplutura, căci altfel pielea plesnește la cuptor.
Ungi o tavă cu ulei. Așezi peștele și îl stropești cu uleiul și zeama de
lămâie dizolvată în 50 ml apă.
4. Introduci tava în cuptor și coci peștele la foc mijlociu, timp de 30-35 de
minute. Din când în când, mai stropești cu uleiul din tavă, pentru ca pielea să nu crape, iar peștele să se rumenească frumos.
5. Scoți păstrăvul pe un platou, iar când s-a mai răcit, îl tai în felii groase de 2-3 cm, folosind un cuțit bine ascuțit.

SFATUL MEU:
Servește peștele la masă decorat cu felii de lămâie, împreună cu sosul din tavă strecurat sau cu un sos preparat din câte 1 lingură ulei, muștar, pătrunjel tocat, zeamă de lămâie și castraveți murați tăiați cubulețe. Eu am preparat astfel știucă și mi-a ieșit foarte bună.

4 porții
1 h 10 min

Narcisa Vlad, Buzău



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *