Peltea de mere

Ingrediente
  • 3 kg mere acrișoare
  • 5 l apă
  • 1,350 kg zahăr
  • ½ baton de vanilie
 
Preparare
1. Speli bine merele și le cureți de codițe, apoi le tai în jumătate. Le pui într-o oală de 10 litri și le acoperi cu apa. Le fierbi la foc mic timp de 2 ore. 
2. După ce apa a scăzut la un sfert din volumul inițial,  strecori zeama printr-un tifon. Fierbi lichidul obținut împreună cu zahărul și batonul de vanilie la foc iute, timp de aproximativ 30 de minute.
3. Între timp, speli și sterilizezi în cuptor borcane cu volumul de cel mult 350 ml. După ce ai probat că pelteua se leagă, așezi borcanele pe lame de cuțit și torni încet pelteua fierbinte. Când conținutul borcanelor s-a răcit complet, le legi cu celofan dublu și le depozitezi în cămară.
 
Sfatul meu
Merele folosite pentru peltea nu trebuie să fie de cea mai bună calitate, dar trebuie să fie sănătoase, nelovite și fără pete. 
Dacă merele sunt prea dulci, adăugă la sfârșit puțină zeamă de lămâie.
Nu arunca merele rămase de la peltea! Prepară fie o marmeladă din 300 g zahăr și merele fierte, pasate prin sită, fie o pastă pentru umplut foi de prăjitură coapte pe dosul tăvii, adăugând zahăr și scorțișoară după gust.  
 
Maria Buruiană, Iași
 
4 borcane
3 h 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *