Piersicile, remediu savuros contra deshidratării

Cum în zilele toride ale verii una dintre principalele probleme este deshidratarea, pentru a-ți menține starea de sănătate, trebuie să consumi pe lângă cei minimum 2 litri de apă, și multe legume și fructe, iar printre acestea, piersicile sunt unele dintre cele mai bune remedii împotriva setei și a deshidratării.
Aparținând aceleiași familii ca și prunele, piersicile sunt originare din China, iar în Europa au ajuns prin Persia, denumirea lor provenind de la cuvântul ”persica”, de origine latină.
Învelite într-o coajă subțire și pufoasă, cu o pulpă zemoasă, ușor acrișoară și o aromă aparte, aceste fructe conțin apă în proporție de 88% și au doar 43 kcal/100 g. Sunt dulci, conținând aproximativ 8% zahăr, dar și importante vitamine: vitamina A (circa 2%), vitamina C (11%), fier și potasiu.
Vitaminele A și C, aliații sănătății
Principalele proprietăți sunt de a rehidrata, detoxifia și mineraliza organismul datorită conținutului ridicat de calciu, iar zaharurile tonifică și oferă senzația de bine. Betacarotenul și provitamina A au o acțiune antioxidantă, luptând contra radicalilor liberi. Mâncând o piersică de dimensiune mijlocie furnizezi organismului 10% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce îl ajută să lupte cu diverse infecții, consolidează sistemul osos, contribuie la transportarea și absorbția fierului în sânge, evitând astfel anemiile și favorizând sinteza de colagen, care menține tonusul țesuturilor și previne îmbătrânirea.
Vitamina C previne transformarea nitraților din fumul de țigară sau carnea arsă în agenți cancerigeni, reducând riscul anumitor tumori cu până la 75%.
Ca toate fructele galben-portocalii, și piersicile conțin betacaroten, care în organism se transformă în retinol sau vitamina A, necesare bunei funcționări a țesuturilor, menținerii sănătății ochilor și protejării membranelor. Este de asemenea un element fundamental pentru producerea melaninei, protejează contra agenților poluanți, întărește oasele și dinții, apără împotriva infecțiilor respiratorii și menține pielea tânără și sănătoasă.
Potasiul, esențial sistemului nervos și cardiac
În timpul verii, organismul este supus unor temperaturi ridicate și pierde o cantitate mare de săruri minerale prin transpirație, ceea ce cauzează oboseală, dificultăți respiratorii, insomnie și stări de nervozitate. Piersicile și nectarinele sunt integratori optimi de potasiu, care are o acțiune benefică asupra ritmului cardiac, a creșterii, contracțiilor musculare și pentru menținerea echilibrului sistemului nervos. Astfel ele se recomandă în insuficiența hepatică, în afecțiuni intestinale precum constipația sau deshidratarea. Piersicile asigură o bună digestie și sunt recomandate în gastrite hiposecretoare, au acțiune laxativă și reconfortantă, sunt indicate în dieta gravidelor pentru că ușurează digestia. Conținutul bogat în vitamina PP favorizează toate procesele metabolice, sporind producerea de coenzime care transportă hidrogenul.
Contraindicații
Piersicile sunt contraindicate celor care suferă de afecțiuni care le impun o dietă săracă în fibre sau sunt alergici. 
 
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *