Piftie din ceafă de porc

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 ureche și 2 picioare de porc
500 g ceafă de porc
câte 1 linguriță boabe de piper și ienibahar
2 foi de dafin
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 căpățână de usturoi
câteva frunze de salată verde
sare

Cum procedezi:
1. Pârlești la flacără picioarele și urechea de porc. Le cureți, le speli și le pui la fiert în 2 litri de apă, împreună cu ceafa, condimentele, puțină sare și legumele curățate și spălate în prealabil.
Îndepărtezi spuma care se formează, apoi acoperi oala parțial. Scurgi carnea și legumele fierte.
2. Strecori supa rămasă și o fierbi în continuare la foc mic, până rămâne 1/3 din cantitate. Probezi dacă se leagă piftia într-o lingură de metal păstrată la rece. Dacă nu se leagă, o fierbi în continuare, probând din când în când.
3. Cureți usturoiul, îl zdrobești sau îl tai în felii și îl pui într-un vas mic, cu 200 ml zeamă fierbinte, apoi îl acoperi. După 10 minute strecori zeama și o amesteci cu cea din oală.
4. Alegi șoriciul de pe ureche și picioare. Tai în fâșii carnea și șoriciul și le repartizezi în castronele. Torni peste ele zeama, o lași la răcit, apoi introduci castronelele în frigider, pentru 2-3 ore.
Îndepărtezi grăsimea întărită la suprafață și răstorni piftia închegată pe un platou decorat cu salată verde.

6 porții
Timp de preparare: 2 ore
Timp de așteptare: 2-3 ore

Nicolae Vlad, Buzău



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *