Piroști ucrainene, cu varză și creier

Pirosti_MG_0648

La ucraineni și, de altfel, la mai toate popoarele ruse, piroștile sunt o gustare tradițională și se servesc cu cvas sau cu votcă. În ceea ce privește umpluturile, ele pot fi diverse: zacuscă, pește afumat, brânză de burduf sau brânză dulce.

Pentru aluat ai nevoie de:
500 g făină
250 ml lapte
20 g drojdie
1 lingură zahăr
2 ouă
125 g unt
1 lingură votcă
½ linguriță sare
făină pentru planșetă
1 lingură ulei pentru tavă
1 ou pentru uns

Pentru umplutură ai nevoie de:
200 g varză murată
200 g ciuperci din conservă
300 g creier
3 cepe
4 linguri unt
300 carne tocată
1 lingură oțet
sare
piper

Cum procedezi pentru aluat:

1. Dizolvi drojdia, zahărul și 1 lingură cu făină în puțin lapte călduț și lași maiaua să crească la cald, timp de 20 de minute. Cerni făina într-un castron și o amesteci cu maiaua, laptele rămas, ouăle, votca și sarea. Cu mâinile unse cu unt topit, frămânți bine aluatul, îl acoperi cu un șervet și îl lași la crescut. După 1 oră îl frămânți din nou și îl mai lași să crească 25 de minute.
2. În acest timp, pregătești umplutura. Tai varza fideluță și o înăbuși timp de 45 de minute, cu 2 linguri de unt topit. Din când în când amesteci să nu se lipească de cratiță și adaugi câte puțină apă. Tai în felioare ciupercile scurse. Cureți creierul de pielițe, îl speli sub jet de apă rece și îl opărești în apă cu oțet. Călești în untul rămas ceapa tocată mărunt, ciupercile și creierul bine scurs. Adaugi carnea tocată și lași să scadă la foc mic. Le încorporezi în varza călită, apoi sărezi și piperezi umplutura după gust.
3. Pe planșeta presărată cu făină, întinzi aluatul în strat de 1 cm și tai cercuri de 8-10 cm, folosind un pahar cu gura largă, trecut mereu prin făină. Așezi câte o lingură cu umplutură și pliezi aluatul astfel încât să obții niște semicercuri. Presezi piroștile pe margine și le ungi cu oul bătut. Ungi cu ulei o tavă și așezi piroștile la distanță de 2 cm unele de altele. Le lași să crească în tavă timp de 20 de minute, apoi le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 20-25 de minute, până se rumenesc frumos.

25 bucăți Timp de preparare: 2 ore Timp de așteptare: 40 de minute

Anna Kolanovski, Sighetu Marmației, jud. Maramureș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *