Plăcintă cu gutui

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

Ingrediente:
Umplutură:
9 gutui mari
4 linguri zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
3 linguri griș
Aluat:
2 căni făină
1 plic praf de copt
150 g margarină
4 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
3 linguri smântână
3 ouă
1 borcan cu gem acrişor
margarină şi făină pentru uns tava
zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Preparare:
1. Pentru aluat se pun toate ingredientele într-un vas, în care se frământă bine aluatul. Se dă la frigider până se pregăteşte umplutura.
2. Pentru umplutură, gutuile se curăță şi se taie cubuleţe, se pun la fiert cu apă, 4 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Când sunt fierte, se scurg de sirop şi se zdrobesc, până se obţine un piure nu foarte fin.
3. Din aluatul obţinut se fac 2 foi, una se întinde în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Peste această foaie se presară 3 linguri de griș, apoi se pun gutuile zdrobite şi se mai presară un pliculeţ de zahăr vanilat. Apoi se pune deasupra şi cea de-a doua foaie, care ulterior se înţeapă cu o furculiţă. Se coace la foc mare cam 20 de min., apoi la mic încă 40 de min.
4. Se serveşte plăcinta presărată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Elena Fărăgău, Sângeorgiu de Mureș, jud. Mureș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *