Plăcintă cu smântână

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente
Pentru aluat
400 g făină
150 g unt
100 g iaurt
1 linguriță praf de copt
100 g zahăr
4 ouă
coaja de la 1 lămâie

Pentru umplutură
5 ouă
200 g smântână
250 g zahăr tos
50 g făină
1-2 plicuri zahăr vanilinat

Preparare
1. Freci spumă untul cu zahărul, apoi adaugi pe rând iaurtul și ouăle și continui să mixezi până se dizolvă cristalele de zahăr. Încorporezi făina cernută împreună cu praful de copt și frămânți puțin aluatul. Pe planșeta presărată cu făină, întinzi o foaie de dimensiunea tăvii (25×35 cm).
2. Pentru umplutură, bați albușurile spumă, adaugi zahărul și continui să bați până se întărește bezeaua. Încorporezi pe rând gălbenușurile și făina, alternând cu smântâna.
3. Torni compoziția peste aluatul din tavă. Coci plăcinta timp de 40 de minute, în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. În primele 20 de minute nu deschizi ușa cuptorului. Cu o scobitoare, probezi dacă plăcinta s-a copt.
O porționezi după ce s-a răcit complet în tavă.

Silvia Nechifor, Suharău, jud. Botoșani



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *