Plăcintă grecească cu iaurt

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

Ingrediente:
1 pahar ulei (50 ml)
1 pahar zahăr
400 g foi de plăcintă
200 ml iaurt gras
1 pliculeț praf de copt
2 pliculețe zahăr vanilinat
4 ouă
1 lămâie
2 fiole esență de rom
Siropul de zahăr ars:
3 pahare apă
zeama și coaja rasă de la 2 lămâi
2 pahare zahăr

Preparare:
1. Foile de plăcintă se zdrențuiesc fără milă. Se bat cu mixerul ouăle cu zahărul, uleiul, iaurtul, zahărul vanilinat, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, esența de rom. Se adaugă zdrențele din foi de plăcintă și se amestecă bine. Se toarnă într-un vas de iena și se dă la cuptor 30-40 de min., până se rumenește.
2. În timp ce plăcinta este la cuptor, se prepară siropul. Se pune zahărul într-o cratiță, se caramelizează, se adaugă apa și se lasă să fiarbă până se topește tot zahărul. Între timp se adaugă zeama și coaja rasă de la 2 lămâi.
Sfat: Se poate face sirop original din zahăr ars: se caramelizează 7 linguri zahăr; se stinge cu 3 pahare mari de apă și se adaugă esență de rom. Se lasă să fiarbă până mai scade puțin.
Ioana Panait, Slatina, jud. Olt



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *