Plăcinta săracului

Placinta saracului_MG_9270

Denumirea acestei reţete îmi aparţine, fiind creată pe vremea „răposatului”, când totul era raţionalizat şi trebuia să ne descurcăm cu ce găseam prin cămară sau în pivniţa bunicilor.

Ingrediente
1 ½ cartofi albi
1 kg varză
300 g bacon afumat
2 ouă
4 linguri făină
2-3 foi de dafin
nucşoară
sare
piper negru
10 ml ulei
câte 1 lingură margarină şi pesmet pentru tavă

Preparare
1. Decojeşti cartofii, îi speli şi îi tai cubuleţe. Îi fierbi în apă uşor sărată, cu uleiul. Scurgi cartofii fierţi şi îi zdrobeşti. Speli varza, o tai fideluţă şi o freci cu puţină sare.
2. Tai baconul în fâşii subţiri şi îl căleşti într-o tigaie fără ulei. Le scoţi şi, în grăsimea rămasă, căleşti varza, adăugând bucăţi de foi de dafin, sare şi piper după gust şi amestecând până se înmoaie.
3. Din pasta de cartofi răcită, ouă, făină, nucşoară şi sare după gust, pregăteşti un aluat. Într-o tavă de 25 x 35 cm, unsă şi tapetată cu pesmet, pui un strat de aluat cu cartofi, umplutura cu varză, bucăţile de bacon şi acoperi cu aluat. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 de minute.
O poţi servi caldă, cu sos de smântână sau rece, cu sos de hrean. Când o reîncălzeşti, unge-o cu puţin ulei.

Adrian Vanţiu, Cluj-Napoca, jud. Cluj
8 porţii
1 h 30 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *