Plăcințele cu afine

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Pentru aluat ai nevoie de:
275 g făină
30 g zahăr
175 g margarină sau unt
coaja rasă de la 1 portocală
2 gălbenușuri
3 linguri apă rece
1 praf de sare
făină pentru planșetă
1 lingură ulei pentu tavă

Pentru umplutură ai nevoie de:
500 g afine
100 g zahăr
zeama de la 1 portocală
1 linguriță scorțișoară pudră
2 ouă
60 g pesmet

1. Cum procedezi pentru aluat:
Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui untul tăiat în cubulețe, zahărul, gălbenușurile, sarea, coaja de lămâie și apa. Frămânți din aceste ingrediente un aluat moale pe care îl învelești în folie de plastic și îl dai la rece pentru 15-20 de minute.

2. Cum procedezi pentru umplutură:
Speli afinele, le lași la scurs în strecurătoare, apoi le cureți de codițe și frunze. Le pui la fiert la foc iute împreună cu zahărul, sucul de portocală și scorțișoara. După ce clocotesc, reduci intensitatea focului și lași fructele să fiarbă timp de 15-20 minute, până când scade zeama formată.

3. Scoți aluatul de la rece și îl tai în 8 bucăți pe care le întinzi pe planșeta presărată cu făină până obții cercuri de aluat cu grosimea de 3-4 mm. Așezi cercurile de aluat în tava unsă cu ulei, le ungi cu ou bătut și presari în mijlocul lor pesmet, astfel să rămână margini libere de 4 cm.
4. Repartizezi umplutura cu afine pe bucățile de aluat, peste pesmet. Ridici marginile libere de aluat astfel încât umplutura din mijloc să rămână neacoperită.
5. Ungi plăcintele cu ouăle oul bătut rămas și le coci în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, timp de 25-30 de minute, până se rumenesc.

10 bucăți

Elena Bulf, Techirghiol, jud. Constanța

1 bucată conține:
375 kcal
65 g proteine
20 g lipide
45 g glucide



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *