Pogăcele cu telemea

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente
2 kg făină
500 g margarină
300 g untură
500 g telemea sărată
3 ouă
50 g drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr
sare

Preparare
1. În 100 ml apă călduță, dizolvi drojdia, zahărul și 1 lingură de făină. Acoperi vasul și lași maiaua să crească la cald, 20 de minute.
2. Cerni 1 ½ kg făină și o frămânți împreună cu margarina moale și 250 g untură. Faci o adâncitură în mijloc și pui maiaua crescută, 2 ouă bătute și 2 căni cu apă călduță. Frămânți bine aluatul, circa ¼ oră. Când s-a omogenizat și nu se mai lipește de vas, adaugi treptat telemeaua fin rasă și frămânți în continuare, până o înglobezi pe toată. Acoperi vasul cu un șervet de bucătărie și lași aluatul să crească la loc cald, ferit de curent de aer, până își dublează volumul.
3. Împarți aluatul în 2 părți, pentru a-l lucra mai ușor. Întinzi fiecare bucată într-un dreptunghi gros de 7-8 mm, o ungi cu ½ din untura topită rămasă și împăturești foaia ca la aluatul franțuzesc: îți imaginezi că împarți dreptunghiul în 3 și aduci marginile peste treimea din mijloc. Procedezi la fel și cu cealaltă parte de aluat.
4. Pe masa presărată cu făină, întinzi fiecare parte de aluat într-o foaie de ½ cm. Decupezi cercuri, cu gura unui pahar. Le așezi în tăvile tapetate cu hârtie de copt și le lași să mai crească la cald, ½ oră.
Ungi pogăcelele cu ou bătut, le poți presăra și cu semințe, apoi le coci în cuptorul preîncălzit 25-30 de minute, până se rumenesc frumos.

Maria Buzagiu, Timișoara, jud. Timiș

120 bucăți
3 hLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *