Pot să prepar un tort cu kiwi și gelatină?

Dragă Lili,

La rubrica ta, în numărul 6/2014, în revista cu tema Dedicații culinare, dădeai un răspuns foarte amplu în legătură cu întrebuințarea gelatinei. Am citit acolo și am reținut că anumite fructe, cum ar fi kiwi, ananasul crud, precum și rădăcina de ghimbir crud intră în reacție cu gelatina și o împiedică să se coaguleze. Mare mi-a fost mirarea să văd, la pagina 81, în Cărticica Dulce & acrișor nr. 2/2015, publicată o rețetă de tort cu aspic de kiwi. Arată foarte bine și aș fi fost tentată să încerc rețeta, având în vedere că am o părere foarte bună despre tot ce trimite doamna Corina Maria David, dar îmi este teamă să nu risipesc materialele și să nu-mi iasă. Te rog să mă lămurești.
Mulțumesc și te îmbrățișez la început de primăvară, cu toate gândurile mele bune.

Alina Marcu, Brăila

————–


Dragă Alina,

Îți înțeleg reținerile, întrucât în ziua de astăzi materialele sunt scumpe și nu-ți poți permite să ratezi o rețetă. Tocmai de aceea selectăm rețetele și le publicăm pe cele care, având în vedere experiența noastră de 11 ani în bucătăria Practică, știm că au lista de ingrediente completă și că vor reuși. În ceea ce privește rețeta menționată de tine, răspunsul stă în tehnologia de preparare: în piureul de kiwi fiert pentru o scurtă perioadă de timp, fructele nu mai au active enzimele care împiedică gelatina să se coaguleze. Enzima se numește actinidină și are efect de distrugere a proteinelor din gelatină sau produsele lactate. De aceea, dacă vei prepara un smoothie de kiwi, va trebui să-l bei repede fiindcă se separă și capătă un aspect neomogen.
Nu este mai puțin adevărat că, odată inactivată enzima, fructul de kiwi aduce mai puține beneficii organismului, dar este singura soluție pentru a obține aspicul de kiwi, atât de aspectuos.

Vă aștept în continuare întrebările pe adresa redacției și vă doresc numai bine, o primăvară culinară cu adevărat înfloritoare și mult soare în priviri, după ce veți primi laude de la cei dragi!
Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *