Prăjitură cu mac și gem

Ingrediente

Pentru blatul 1

  • 300 g făină
  • 200 g unt
  • 100 g zahăr
  • 6 ouă
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutură și decor

  • 200 g gem de căpșune
  • 200 g mac
  • 50 g pesmet
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 200 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie

Pentru blatul 2

  • 4 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt
  • 200 g făină
  • 1 vârf de cuțit praf de copt

Preparare
1. Pentru umplutură, fierbi la foc mic, 25 de minute, laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilinat și macul măcinat. La sfârșit pui coaja de lămâie și pesmetul, stingi focul și acoperi vasul.
2. Pentru blatul 1, mixezi untul moale, la temperatura camerei, cu zahărul, până când obții o spumă. Adaugi treptat gălbenușurile, făina cernută împreună cu praful de copt, apoi încorporezi albușurile bătute spumă cu sarea, amestecând ușor, de jos în sus. Torni compoziția într-o tavă de 30×40 cm, tapetată cu hârtie de copt și coci blatul la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, timp de ½ oră, fără să se rumenească.
3. Pentru blatul 2, procedezi asemănător ca la primul blat, apoi întinzi aluatul sub forma unui dreptunghi cu dimensiunea tăvii. Pentru un aspect deosebit, din acest aluat poți să tai figurine cu forma pentru fursecuri.
4. După ce blatul 1 e aproape copt, scoți tava și îl ungi cu gemul, apoi cu crema de mac și pui deasupra blatul 2. Dai prăjitura la cuptor pentru încă 20 de minute. Pudrezi cu zahăr prăjitura rece și o porționezi.

Maria Bondar, Oradea, jud. Bihor

30 bucăți
1 h 30 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *